Nemate više ideju šta biste slatko, a brzo i jednostavno napravili za vašu dečicu ili prijatelje? Slatko “jaje na oko” će vas oduševiti! Ovaj kreativni recept je veoma lagan za pravljenje, pa čak i za one koji nisu vični u pravljenju kolača.
Slatko “jaje na oko” – potreban materijal
Potrebni sastojci za koru:
4 jaja,
130 g šećera,
130 g margarina,
130 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanil šećer,
2 dcl mleka.
Potrebni sastojci za fil:
2,5 kg bresaka,
1 l mleka,
2 pudinga,
2 kašike gustina,
8 kašika šećera.
Potrebna vam je i velika duboka tepsija, kako bi sve lepo stalo u nju.
Slatko “jaje na oko” – postupak izrade
Uključite rernu na 220 0C da se zagreva dok pripremate koru.
U jednoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo. U drugu posudu stavite jaja i dodajte običan šećer i vanil šećer. Ovu masu penasto izradite mikserom. Dodajte 130 g otopljenog margarina i nastavite sa mešanjem. Na kraju dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo. Sve dobro sjedinite i sipajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje (a možete namazati i sa masti i posuti brašnom). Stavite u rernu da se peče dok ne dobije zlatnu boju. Viljuškom proverite da li je kora pečena. Ukoliko na viljuša ostane čista nakon što ubodete koru, tada je kora gotova. Nakon toga zagrejte 2 dcl mleka i prelite koru. Ostavite sa strane da se prohladi.
Prelite breskve sa vrelom vodom i skinite kožicu. Prepolovite breskve na 2 dela. Okrenite polovine bresaka tako da okrugli deo bude gore. Ređajte breskve na koru, jednu do druge u razmaku od po 1-2 cm.
Kako biste dobili fil, u jednu posudu stavite 2 pudinga od vanile, 2 supene kašike gustina, 8 kašika šećera i oko 3 dcl mlakog mleka (oduzmite od 1 litre mleka koja vam je potrebna za ceo fil). Sve to pomešajte da dobijete glatku masu. Ostatak mleka (7 dcl) stavite u šerpu da se kuva. Kada provri dodajte masu sa pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne. Gotov fil prelite okolo bresaka, tako da dobijete izgled kao kada pravite “jaje na oko”, neka breskve malo vire napolje.
Ostavite kolač u frižider da se ohladi. Secite parčad tako da svako dobije po jedno “žumance”. :) Po želji pospite od gore malo čokolade u prahu, da izgleda kao da ste pobiberili. :)
Izvor: kreativnirecepti.com
0 komentari:
Objavi komentar