srijeda, 28. listopada 2015.

BOSANSKA KROMPIRUŠA

Vracajuci se iz skole, onako gladni i umorni, uvijek bi se radovali kad osjetimo miris pite prolazeci kroz mahalu. Ako je miris postajao intezivniji kako prilazimo kuci, korak bi postajao zurniji i radosniji znajuci da nas ceka pita za rucak. U mom roditeljskom domu pita je bila jedno od omiljenih bosanskih jela, a to sam prenijela i na moju porodicu. Djeca ce rado jesti vani, ali ako znaju da je pita za rucak, onda ce zasigurno doci kuci za rucak...
Bosanska krompirusa by me
Sastojci  
ZA KORE:
500 gr brasna za pite i kolace
1/3 kasikice soli
2 - 3 kasike ulja
325 ml mlake vode
ZA NADJEV:
1200 gr sitno sjeckanog krompira
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
alternativno:
1 zelena paprika sitno isjeckana
ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
ZALJEV:
150 provrele vode
pinch soli
pinch bibera
1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
PREMAZ:
50 gr domaceg milerama (u SAD - Sula)

Priprema
1.
Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.
2.
Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.
3.
Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.
4.
Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati.......
Izvor: coolinarika.com  (hare)

0 komentari:

Objavi komentar