utorak, 25. kolovoza 2015.

ZELENI PARADAJZ ZA ZIMNICU

Ja ne volim zeleni paradajz iz tursije,ali ovako.....mmmmmm....i uvek napravim jednu meru,pa posle toga moram jos jednu,jer ova prva plane za nekoliko dana.Znam da je vreme za spremanje zimnice,nek vam se nadje...i brzo se napravi...

Sastojci
PRVO SKUVATI RASTVOR:
1soljica soli
500ml ulja
500ml sirceta
200gr secera
200ml vode

1kesica konzervansa-kad se rastvor ohladi
POVRCE:
5kg sto sitnijeg zelenog paradajza
25 kom ljutih papricica
1 vezica persunovog lista
3-4 vece glavice belog luka
1 vezica celerovog lista

Priprema
1.
Birati sto manji zeleni paradajz,lepse se slaze u teglu.Oprati ga,osusiti,poredjati u pleh od rerne,staviti ga u zagrejanu renu na 220 stepeni i samo malo zapeci-zavisi od rerne.Kad se na vrhu malo podigne kozica,izvaditi ga iz rerne.Nemojte preterati da ne bude premekan.
2.
Za to vreme papricice malo pecnuti na plotni,manje nego klasicno pecenje-tek po negde da se zacrni.Najbolje su crvene,lepse izgleda u tegli.To su one uzane,10-15cm dugacke i nisu preljute,taman kako treba.Odmah ih neoljustene preseci na 3-4 dela.Nema veze ako odu i semenke,baciti deo sa drskom.
Staviti u vecu serpu sa paradajzom.Veoma mali paradajz ostaviti ceo,a malo veci prepoloviti,zbog boljeg slaganja.
3.
Dodati:iseckan persunov i celerov list,iseckani beli luk.
4.
Sve ovo preliti hladnim rastvorom,ostaviti 24 sata uz povremeno mesanje(kad udjete u kuhinju,kad se setite),nakon 24 sata redjati u tegle,naliti istim rastvorom,pritisnite necim odozgo  i zatvorite.
5.
Rastvor:sve zajedno staviti,prokuvati,pa ohladiti.U hladno dodati konzervans i mesati da se rastopi.
Posluživanje
Zeleni paradajz poprimi ukus papricice,stvarno je mnogo dobro.Drzite na tamnom mestu.
Izvor: coolinarika.com   (Ljiljana-Ljilja)

0 komentari:

Objavi komentar