utorak, 11. kolovoza 2015.

15 NEIZOSTAVNIH TRIKOVA U KUHINJI KOJE SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA!

Kuhanje ne polazi baš uvijek (i svima) za rukom. Sigurno i vi često izgubite mnogo vremena u pripremi hrane tako da će vam sledeći trikovi i savjeti biti od velike koristi.



Svježe povrće

Ako se zdravo hranite te kupujte mnogo povrća, sigurno vam je poznato da ono ne može ostati baš predugo svježe. Produžite mu rok trajanja tako što ćete u plastičnu posudu, gdje obično čuvate povrće, staviti papirni ubrus. On će pokupiti svu vlagu i povrće će mnogo duže ostati svježe.



Svježi zeleniš

Izvadite zeleno povrće iz najlon kese te zamotajte u papirne ubruse. Bilo da se radi od svježem ili zamrznutom povrću, nikada ga nemojte prati do trenutka kada ćete ga koristiti. Na taj način će mnogo duže ostati svježe.



Zamrznite višak sosa

Jednostavna, ali veoma korisna ideja. Ako vam je nakon ručka ostalo viška sosa, nemojte ga bacati. Stavite ga u plastičnu posudu i ubacite u zamrzivač te iskoristite kada vam zatreba. Takođe, ostatak kafe uspite u posudu za led, zaledite te koristite za hladnu kafu ili ubacite u šolju mlijeka kako biste napravili super ljetni napitak.



Kako da sladoled ostane mekan

Ako ne možete dočekati da sladoled omekša, držite ga u plastičnoj kesi za zamrzivač. Na ovaj način sladoled će uvijek biti spreman za serviranje. Prijatno!



Napravite sladoled od voćnog jogurta

Sve što vam je potrebno jeste jogurt i štapići za sladoled (možete koristiti i kašičice). Stavite štapiće u jogurt i stavite ih u zamrzivač. Sačekajte da se jogurt zaledi i slatko rashlađivanje može da počne.



Ogulite đumbir kašikom

Najbrži način da ogulite đumbir jeste uz pomoć kašike. Zvuči nemoguće, ali ništa vas ne košta da pokušate.



Trik za brzo otvaranje tegle

Ne dozvolite da vas tvrdoglavi poklopac sa tegle više ikada iznervira. Uzmite gumene rukavice i otvorite i najčvršće zategnut poklopac.



Trik sa varjačom

Iako zvuči nestvarno, trik sa varjačom veoma je efikasan. Stavite je preko lonca kako biste spriječili vodu da iskipi.



Spasite presoljenu supu

Ne nervirajte se ako presolite supu ili čorbu, jer postoji jednostavan način da riješite i ovaj problem. Uzmite komad sirovog krompira (ili jabuku) te kuhajte u supi desetak minuta. Krompir (ili jabuka) pokupiće sav višak soli. Ako je supa i dalje slana, dodajte malo šećera ili jabukovog sirćeta.



Dekristališite med

Med koji ste nedavno kupili u potpunosti se stvrdnuo i već razmišljate da ga bacite i kupite novi? Ne žurite, jer postoji jednostavan način da ga dekristališete i to za samo nekoliko sekundi. Ubacite ga u mikrovalnu na trideset sekundi i med će biti spreman za jelo. Takođe, možete ga staviti i u vrelu vodu na desetak minuta – rezultat će biti isti.



Kako da šampanjac ostane pjenušav

Ne žurite da prospete šampanjac koji je “izgubio“ svoje dražesne mjehuriće. Uspite ga u čašu te ubacite dva komada suvog grožđa. Poput magije, mjehurići će se ponovo pojaviti. Živjeli!



Kako da banane duže traju

Primijetili ste kako banane jako brzo izgube žutu boju ako ih predugo držite u činiji (a posebno ako u istoj činiji držite i jabuke). Postoji jednostavan način da banane ostanu što duže svježe. Naime, kada kupite banane, nemojte ih razdvajati sa peteljke. Kako vam koja zatreba, otkinite je, a nakon toga peteljku na kojoj se nalaze preostale banane omotajte plastičnom folijom.



Kako sačuvati ostatke sira?

Pravili ste zabavu i ostalo vam je mnogo neiskorištenih komadića sira? Najbolji način da ga sačuvate jeste da ga zamrznete. Čvrsto ga umotajte u prozirnu foliju te stavite u zamrzivač. Odledite ga dan prije nego što ga ponovo poslužite.



Trik za mekši odrezak

Ako želite da odrezak bude što mekši, marinirajte ga u sirćetu, pivu ili soku od limuna. Bićete oduševljeni, kako mekoćom, tako i dobijenim ukusom.



Kako da sačuvate tjesteninu da se ne stvrdne

Ako skuhate više tjestenine nego što možete da pojedete, ostatak stavite u plastičnu posudu i zaledite. Prije nego što je opet servirate, ubacite je u kipuću vodu na jedan minut i ukusno jelo će biti spremno. Prijatno!

Izvor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar