Ovako ja spremam paradaiz za zimu, koristim ga u djuveče, sataraš i u sva ostala jela gde se stavlja paradaiz.
Sastojci:
5kg paradaiza
2 kašike soli
2 kašike šećera
1 veza peršuna
1 veza celera
Priprema
1.
Paradaiz oljuštiti, iseći na kriške, dodati so, šećer i sitno seckan peršun i celer. Sve skupa izmešati, slagati u tegle, pritiskati plastičnom kašikicom da se dobro složi. Tegle zatvoriti i pasterizovati pola sata ( uzeti šerpu na dno staviti krpu,
poredjati tegle da se ne dodiruju i sipati vodu u šerpu 2 prsta ispod zatvarača tegle, staviti na šporet i zagrevati ne na jaku vatru veće srednju i kad proključa da ključa pola sata i u tom da se tegle ohlade) ili malo jednostavnije pasterizovanje ovog paradaiza ( poredjati tegle u posudu ( bez vode) staviti u rernu koja je uključena na 100 stepeni i tako da stoje 2 sata, rernu isključiti i tegle ne vaditi dok se ne ohlade u rerni). Ovako spremljen paradaiz može da stoji do dve godine bez promene.Ko voli ljuto u tegle može da ubaci jednu ljutu papričicu.( Zatvarači moraju biti novi,prvi put upotrebljeni)
Izvor: coolinarika.com (Polimka)
0 komentari:
Objavi komentar