Tikve, tikvice… pa od njih; pite, pitice, bučnice, bundevare, juhe, juhice, pekmezi , kompoti , kolači , torte i ine slastice…, a zašto onda ne i ovo…..
Sastojci
1 kg očišćene bundeve
1 kg očišćene ajvar paprike
1 l vode
0,5 dcl jabučnog octa
3 žličice soli
3 dcl maslinovog ulja
1 češanj bijelog luka
mrvicu ljute papričice
Priprema
1.
Bundevu i papriku očistiti. Bundevu nasjeći na kockice.
2.
Vodu, ocat i 1 žličicu soli prokuhati. U to staviti bundeve i papriku i kuhati dok bundeva ne omekša, 10-15 min…
3.
Bundevu i papriku ocijediti, te ih izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom.
4.
Staviti ih u lonac i dodati ulje…ne sve od jednom, ako vidite da će biti previše smanjite količinu…ulje se ne smije vidjeti.
5.
Dodati češnjak, papričicu, sol…
6.
Kuhati dok se ne zgusne i postane lijepo kremasto, možda 30 min.
7.
Ulje i sol dodavati po okusu.
8.
Stavljati u zagrijane bočice i zatvoriti.
Posluživanje
Budući je ovo čisto moj eksperiment, nisam to nigdje vidjela, niti pročitala…iskustva s čuvnjem nemam, ali mogu reći da je izvrsno i da sutra pravim veću količinu…
Za potrebe NSH u ajvar sam dodala malo svježeg timijana, origana i ružmarina, ali malo... i nakon svakog dodavanja sam prokuhala i probala dok nisam bila zadovoljna okusom ;)
Kao i svaki ajvar i ovaj ima svoje varijate ovisno o vašim željama, ukusima, vremenu koje ste spremni odvojiti za njegovu pripremu...tako da umjesto da papriku kuhate, možete je ispeći...naravno da to važi i za bundevu, koja za pravi šmek MORA biti muškatna, mora biti toliko dobra da vam je fina i kad je jedete sirovu, kao npr. mrkvu ... ali i pored ovih dodatnih uputa znam da će vaša mašta dodati još svašta ;)
2012., sad već imam iskustva s čuvanjem ovog ajvara i mogu napisati da nema razlike u odnosu na klasiku.
Izvor: coolinarika.com (antoinete)
0 komentari:
Objavi komentar