petak, 7. kolovoza 2015.

OSVJEŽAVAJUĆA LJETNA TORTA OD SIRA I ŠUMSKOG VOĆA

Jedna lagana, osvježavajuća torta od sira i šumskog voća. Okusom i teksturom mogla bi se smjestiti između torte od sira i sladoledne torte. Jedna od onih torti koja će brzo nestati iz frižidera :)
  
Sastojci
BAZA
22 petit buerre keksa
120 g maslaca
120 g šećera
1,5 dcl vode
KREMA OD SIRA
800 g svježeg kravljeg sira
250 ml vrhnja za šlag
200 g šećera u prahu
1 bourbon vanilin šećer
1 šlag pjena
1 dcl vode
1 želatina
VOĆE
150 g šumskog voća
50 g šećera u prahu
ŠLAG FINIŠ
250 ml vrhnja za šlag
200 ml jogurta
1 šlag pjena
1 dcl vode
1 želatina

Priprema
BAZA
1.
Kekse sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Koristila sam kalup za torte promjera 28 cm. Smjesu za bazu ravnomjerno utisnite na dno kalupa. Ispod podloge najbolje je staviti masni papir. Kad ste dobro utisnuli bazu, zagrijte vodu sa šećerom dok se šećer ne otopi i prelijte podlogu.
2.
Stavite bazu u zarzivač na cca 1h dok ne smrzne.
KREMA OD SIRA
1.
Sir stavite u cjediljku dok se sav višak sirutke ne ocijedi te ga protisnite žlicom kroz cjediljku. Na taj način ćete dobiti najfiniju teksturu za kremu.

2.
Vrhnje za šlag i šlag pjenu napravite prema uputama na pakiranju. Pred kraj miksanja u vrhnje za šlag dodajte šećer i bourbon vaniliju.
3.
Želatinu namočite u 4 žlice vode, ostavite da nabubri, a ostaktak vode zagrijte na cca 70 ºC i prelijte preko želatine te dobro promiješajte.
4.
Sir, šlag i želatinu pomiješajte i vrlo kratko najmanjom brzinom na mikseru izmješajte sastojke u homogenu smjesu.
5.
Kremu od sira stavite na zaleđenu bazu i lijepo zagladite površinu te ponovno stavite u zamrzivač na cca 1-2h dok ne smrzne.
VOĆE
1.
Šumsko voće i šećer izmiksajte u pire i ravnomjerno premažite preko zaleđene kreme od sira te ponovno stavite na cca 30min u zamrzivač dok ne smrzne.
ŠLAG FINIŠ
1.
Vrhnje za šlag i šlag pjenu napravite prema uputama. Želatinu napravite kao u prethodnom koraku te izmiksate s jogurtom. Jogurt sa želatinom i šlag pomiješajte kratko mikserom na najmanjoj brzini.
2.
Šlag finiš ravnomjerno rasporedite po torti i to je to! Najbolja je ako ju ostavite u frižideru preko noći.
3.
U slast!
Izvor: coolinarika.com   (ccriderblues)

0 komentari:

Objavi komentar