četvrtak, 6. kolovoza 2015.

BEZ MAJSTORA: 12 BRZIH POPRAVKI U VAŠEM DOMU KOJE MOŽETE URADITI SAMI



Škripave baglame na vratima

Na baglame nanesite WD-40 sprej za odmašćivanje istovremeno pomijerajući vrata naprijed-nazad kako biste ih bolje podmazali. Takođe, možete pokušati i sa vazelinom.


Škripavi pod

Na mjesta gdje pod najviše škripi, nanesite dječiji puder te ga raspršite tako da uđe u pukotine. Imajte u vidu da je ovo trenutno rješenje i da je neophodno, prije ili kasnije, da pozovete stolara.


Istrošene pletene stolice

Vremenom, pletene stolice se istroše, a posebno dio za sjedenje. Kako biste im vratili prvobitni oblik, donji dio sjedala navlažite toplom vodom. Ostavite da se osuši preko noći. Ponovite, ako bude potrebno.


Prašnjavi luster

Ugasite svjetlo i sačekajte da se luster ohladi. Na ruke navucite pamučne rukavice, s tim da jedna bude suha, a drugu navlažite sredstvom za čišćenje stakla. Čistite dio po dio lustera – prvo vlažnom, a odmah zatim i suhom rukavicom.


Mrlje na kadi

Pomiješajte jednake količine tartar sosa i sode bikarbone te dodajte limunov sok. Smjesu utrljajte u mrlju koristeći prste ili mekanu krpu. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim dobro isperite vodom.


Zaglavljeni klizni prozori

Na klizače nanesite malo silikonskog spreja. Zatim, na pamučnu krpu našpricajte još malo spreja pa pređite preko šipki. Nije važno da li su šipke metalne, drvene ili plastične, jer će silikonski sprej jednako dobro odraditi posao.


Naljepnice

Uklonite naljepnice iz kade (ili sa pločica) tako što ćete na, ispod i oko njih našpricati WD-40 sprej za odmašćivanje. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga, oštrim predmetom (nož ili kreditna kartica) uklonite naljepnicu. Očistite ostatke spreja sredstvom za pranje suđa.


Lupanje vrata

Ublažite lupanje vrata tako što ćete gumicu navući sa obje strane kvake i to tako da jedan dio ide i preko vrata. Nemojte prekrivati rezu.


Suha daska za sječenje

Osvježite suhu dasku za sječenje tako što ćete na nju nanijeti zagrijano mineralno ulje. Nakon šest sati papirnim ubrusom odstranite ostatke ulja.


“Spljošteni” jastuci

Jastuke iznesite na sunce te ih ostavite nekoliko sati. U međuvremenu ih okrenite i na drugu stranu. Sunce će pomoći da vlaga ispari te će jastuci izgledati kao novi.


Izgrebani linoleum

Na oštećeno mjesto nanesite bijelu pastu za zube te dobro istrljajte  pamučnom krpom.


Prljavi bokal

Napunite bokal toplom vodom do pola, dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje suđa, dvije kašike alkoholnog sirćeta i šolju bijele riže. Nekoliko minuta vodu miješajte kašikom kako biste uklonili svu nečistoću. Isperite toplom vodom i ostavite da se osuši. Na isti način možete oprati i staklene flaše.
Izvor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar