
Sastojci
potrebno:
2 kg krušaka
1 kg šećera
2 kom soka i korice limuna
2 dl prošeka
1 štapić cimeta
1 vrećica želina (ili odgovarajuću količinu drugog sredstva za želiranje)***
2 vrećice bourbon vanilin šećera
još treba:
20 dag 60% bijele čokolade
20 dag 81% tamne čokolade
Priprema
1.
Najprije iscijedite limune i sok stavite u posudu za kuhanje.
2.
Očistite, ogulite kruške i odstranite im koštice, narežite ih na kockice.
3.
Radite jednu po jednu krušku i odmah je primješajte limunovu soku, da bi zadržale lijepu svijetlu boju**.
4.
Uključite vatru i dodajte kruškama šećer i sve ostale sastojke osim čokolada.
5.
Kuhajte na laganoj vatri i cijelo vrijeme skidajte pjenu .
6.
Štapnim mikserom ih sameljite u kašu.
7.
Dodajte želin prema uputstvu na vrećici.
8.
Provjerite gustoću džema na hladnom tanjuriću.
9.
Priredite sterilizirane manje teglice.
10.
Kad je džem kuhan, podijelite ga na dva dijela.
11.
U svaki dio umiješajte po jednu čokoladu i miješajte dok se ne rastope.
12.
Džem nalijte u teglice i odmah ih zatvorite. Ostavite da se polako ohlade.
Posluživanje
**—nisam htjela raditi proces maceracije (potapanje krušaka u prošeku, šećeru i vinu preko noći), koji obično radim kod džemova od voća s velikim udjelom vode, upravo iz razloga što sam se bojala da će mi oksidirati i potamniti.
***- količina želina u jednoj vrećici je dovoljna za 2 kg voća.
Recept se temelji dijelom na zapisanom babinom receptu iz ‘20.-’30. godina prošlog stoljeća.
Umjesto cimeta se može dodati ili mahuna vanilije ili zvjezdica zvjezdastog anisa.
Izvor: coolinarika.com (Milicza)
0 komentari:
Objavi komentar