Sastojci
- 450 gr brašno
- 30 gr šećer
- 1/2 kašičica soli
- 100 gr puter
- 1,5 kesica prašak za pecivo
- 150 ml hladna voda
- 600 gr očišćenih jabuka
- 4 kašike izmrvljenih oraha
- 4 kašike prezla
- 1 kašičica gustin
- 30 gr šećera
- 1 kesica šećer u prahu
- 1 kafena kašičica cimet
Priprema
- Težina:
-
1
Pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodajte im puter iseckan na kockice i rukom gnječite dok se puter i brašno ne pomešaju. Dodajte par kašika hladne vode i mešajte rukom, testo se neće previše lepiti tako da ne morate da koristite varjaču. Vodu dodajte po malo jer testo treba da postane glatko, ali ne sme da bude previše vlažno i rastegljivo. Podelite testo u dve jufke, 1:3. Neki recepti kažu 1:5, ali sam ja ovako pravila par puta i bilo je sasvim dovoljno testa za sve. Jufke stavite u najlon i ostavite u frižideru pola sata do sat vremena.
Za to vreme napravite fil. U jednoj činiji pomešajte orahe, prezlu, šećer, gustin, šećer u prahu i cimet.
Jabuke iseckajte na tanke listiće ili ih izrendajte kako više volite.
Kada izvadite testo iz frižidera, veću jufku razviti oklagijom na debljinu od par milimetara (3mm od prilike ). Tepsiju podmažite uljem da se testo ne zalepi. Razvijeno testo pažljivo podignite sa radne površine da ne bi puklo i obložite tepsiju, prstima pritiskajući testo uz zidove tepsije i neka vam testo slobodno predje preko, višak isecite i dodajte manjoj jufki. Nožem izbušite par rupica na testu. Pospite testo polovinom suve mešavine i rasporedite jednako, preko toga poredjajte jabuke i preko njih pospite ostatak mešavine i rukama izjednačite da bude svuda jednako i ravno.
Manju jufku razvijte oklagijom na istu debljinu kao i veću. Isecite kaiševe širine 1cm i redjajte ih preko pite. Pletenje je jednostavno, klasično tkanje, ali uskoro ću vam okačiti i slike koje prate taj proces da vam bude lakše.
Premažite sve belancetom od jednog jajeta pritom više stavite na ivice i pritisnite malo spoj da vam se kaiševi ne odlepe od donje kore.
Stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni na 5minuta, zatim smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite jos 35-45 minuta.
Posluživanje
Kada bude gotova pita, ostavite je minimum sat ipo da odstoji, pokrijte je krpom, ali nikako najlonom ili folijom da se ne oznoji. Ukoliko želite da je izvadite iz tepsije u kojoj ste pravili to neće biti problem jer ulje nije dalo testu da se zalepi, samo nožem pažljivo odlepite testo koje je bilo premazano belancetom taj deo ume da se zapeče. Pospite šećerom u prahu i poslužite:)Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar