Recept je iz moje omiljene knjige Čokoladni kolači,
jedan od mnogih koje sam isprobala, a ima ih još, pa... idemo redom :)))
Sastojci
za biskvitno tijesto
-
150 g
brašna
-
50 g
šećera
-
1/2 kašičice
praška za pecivo
-
100 g
maslaca ili margarina sobne temperature
-
1 kom
vanilin šećer
-
1 kašika
vode hladne
-
malo
ribane korice limuna
za nadjev
-
100 g
mliječne čokolade
-
100 g
čokolade za kuvanje
-
1 kom
vanilin šećer
-
3 kašičice
gustina
-
2 kom
jaja
-
2 dl
slatke pavlake
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Za tijesto izmiješati brašno i
prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke i miješati ih mikserom
najmanjom brzinom a zatim najvećom, ili rukom umijesiti glatko tijesto.
Ostaviti ga sa strane dok se napravi fil.
-
2
/slika/2127919/
Izlomiti čokoladu, staviti u
manju posudu i istopiti je nad parom, (u malo veću šerpu staviti vodu da
prokuva, staviti posudu sa čokoladom i miješati da se istopi.Dodati
vanilin šećer. Gustin razmutiti sa malo slatke pavlake i ostaviti na
stranu.Ostatak slatke pavlake sipati u čokoladu i mutiti mikserom,
dodati jaja i dobro umutiti, i na graju dodati gustin i mutiti da se sve
sjedini. Ostaviti na stranu.
-
3
/slika/2127911/
Odvojiti 2/3 tijesta, istanjiti
veličine kalupa staviti na dno kalupa 26 cm, staviti da se zapeče na 180
C Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
-
4
/slika/2127915/
Napraviti valjak od preostale 1/3 tijesta, i staviti ga po ivici kalupa, oko zapečenog tijesta.
-
5
/slika/2127917/
Valjak pritisnuti prstima da se tijesto istanji.
-
6
/slika/2127921/
Nadjev sipati preko zapečenog tijesta i poravnati. Vratiti u rernu i nastaviti s pečenjem .
-
7
/slika/2127923/
Pečenu oitu posuti šećerom u prahu, ili ukrasiti po želji.
Izvor:
coolinarika.com (autorica: vukica5)
0 komentari:
Objavi komentar