četvrtak, 19. veljače 2015.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA PITA

Recept je iz moje omiljene knjige Čokoladni kolači, jedan od mnogih koje sam isprobala, a ima ih još, pa... idemo redom :)))

čokoladna pita

Sastojci

  • za biskvitno tijesto

  •  150 g brašna
  •  50 g šećera
  •  1/2 kašičice praška za pecivo
  •  100 g maslaca ili margarina sobne temperature
  •  1 kom vanilin šećer
  •  1 kašika vode hladne
  •  malo ribane korice limuna
  • za nadjev

  •  100 g mliječne čokolade
  •  100 g čokolade za kuvanje
  •  1 kom vanilin šećer
  •  3 kašičice gustina
  •  2 kom jaja
  •  2 dl slatke pavlake

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Za tijesto izmiješati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke i miješati ih mikserom najmanjom brzinom a zatim najvećom, ili rukom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga sa strane dok se napravi fil.
  2. 2 čokoladna pita /slika/2127919/
    Izlomiti čokoladu, staviti u manju posudu i istopiti je nad parom, (u malo veću šerpu staviti vodu da prokuva, staviti posudu sa čokoladom i miješati da se istopi.Dodati vanilin šećer. Gustin razmutiti sa malo slatke pavlake i ostaviti na stranu.Ostatak slatke pavlake sipati u čokoladu i mutiti mikserom, dodati jaja i dobro umutiti, i na graju dodati gustin i mutiti da se sve sjedini. Ostaviti na stranu.
  3. 3 Čokoladna pita /slika/2127911/
    Odvojiti 2/3 tijesta, istanjiti veličine kalupa staviti na dno kalupa 26 cm, staviti da se zapeče na 180 C Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
  4. 4 čokoladna pita /slika/2127915/
    Napraviti valjak od preostale 1/3 tijesta, i staviti ga po ivici kalupa, oko zapečenog tijesta.
  5. 5 čokoladna pita /slika/2127917/
    Valjak pritisnuti prstima da se tijesto istanji.
  6. 6 čokoladna pita /slika/2127921/
    Nadjev sipati preko zapečenog tijesta i poravnati. Vratiti u rernu i nastaviti s pečenjem .
  7. 7 čokoladna pita /slika/2127923/
    Pečenu oitu posuti šećerom u prahu, ili ukrasiti po želji.
    Izvor: coolinarika.com  (autorica: vukica5)

0 komentari:

Objavi komentar