ponedjeljak, 23. veljače 2015.

EVO KAKO ĆETE BRZO I EFIKASNO UKLONITI SVE MRLJE SA TEPIHA

Crno vino, čokolada, mlijeko i sve drugo što ne bi smjelo pasti na tepih, ipak pronađe način da završi na njemu. Prilikom uklanjanja mrlja nikada ne koristite ribaću četku, jer ćete na taj način oštetiti vlakna na tepihu. Donosimo vam najefikasnije načine kako da tepih očistite od mrlja bez obzira od čega su nastale.

Mrlje od sladoleda, mlijeka i voća


Mrlje od sladoleda, mlijeka, voća, blata, mastila, alkoholnih pića ili kole uklonite na sledeći način: u posudu naspite jednu litru vode te u nju dodajte kafenu kašiku deterdženta za suđe ili alkoholnog sirćeta. Ovom mješavinom istrljajte zaprljani dio tepiha i usisajte nakon što se osuši.

Mrlje od krvi, senfa i crnog vina


Mrlje od crnog vina, krvi, senfa, kafe, čokolade ili čaja zahtijevaju malo više posla. Kašiku amonijaka pomiješajte sa 250 ml vode i nanesite na mrlju. Ako imate vuneni tepih, umjesto amonijaka pomiješajte deterdžent za suđe i uradite isto. Dobro istrljajte spužvom (nikada ribaćom četkom). Nakon što se osuši, tepih usisajte.

Mrlje od masti, ulja ili voska


Papirni ubrus ili novine stavite preko mrlje. Pređite toplom peglom. Mrlja će ostati na papiru, a tepih potpuno čist.

Mrlje od ljepila


Navlažite komad vate alkoholom i pritisnite zalijepljeno mjesto. Kada je ljepilo dovoljno navlaži uklonite ga običnom krpom.

Zalijepljena žvaka


Kockicom leda prelazite preko žvake dok se potpuno ne stegne. Uzmite kašiku pa pomoću nje uklonite žvaku. Nemojte koristiti oštre predmete, jer možete oštetiti tepih.

Mrlje od laka za nokte


Na zaprljano mjesto nanesite aceton. Nakon toga mrlju istrljate suhom krpom.
Autor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar