Nekada je u hotelu Evropa bila najbolja Havana u
Sarajevu i sire. Slasticari hotela Evropa su sa njom i Srpskom snitom
osvajali nagrade sirom ex Yu. Dugo sam trazila ovaj recept, isprobavala i
testirala razne recepte i konacno napravila Havanu kakva je bila u
Evropi.Recept sam nasla na jednom forumu i to je definitivno to! Ja
sam recept malo prepravila jer mi je izaslo malo kreme, pa sam onda
morala jos praviti i dodavati.Iako recept djeluje zahtjevno, vrlo je
jednostavana za napraviti.Krema se jako brzo stisne tako da nije
potrebno da stoji cijelu noc u frizideru, dovoljno je 30min -1h!
Takodje, stavila sam manje cimeta i malo manje secera. Moj muz kaze da
je dovoljno slatka, a ja mislim da je preslatka. Elem, odlucite prema
sebi, ako volite sladje torte stavite secera koliko cu i napisati u
receptu, a ako volite manje slatke onda smanjite secer. :)
Sastojci
Kore od bjelanaca (beze)
-
6
bjelanaca
-
270gr
secera
-
80gr
mljevenih pecenih ljesnjika
-
3gr
cimeta
Fil
-
70gr
secera
-
25gr
zelatina
-
2gr
cimeta
-
125ml
soka od visanja (iz kompota)
-
125ml
mlijeka
-
4
zumanca
-
500ml
slatkog vrhnja
Donja kora (prhko tijesto)
-
100gr
putera
-
4 kasike
secera
-
2
zumanca
-
7-8 kasika
brasna
-
malo
praska za pecivo
-
3 kasike
dzema od sipka
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i
mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3
okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri
jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru
posebno
mute od po 2 bjelanjka, 100gr secera, 25gr mljevenih ljesnjaka i 1gr
cimeta (jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da
se peku na jako slaboj vatiri da se suse.
Napomena: Ja sam stavljala manje cimeta!
-
2
Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i
secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i ostaviti sa strane par minuta da zelatin nabubri.
Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje.
Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut
uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se
ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.
Napomena: Pazite da vam zelatin ne prokuha jer ce izgubiti svoja svojstva.
Ako vam se smjesa sa zelatinom stisne prije vremena samo je malo zagrijte da se vrati u tecno stanje.
-
3
Kora za podlogu: Zamjesiti i
razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca.
Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.
-
4
Tortu je najbolje filovati u
kalupu i to ovim redom. Prvostaviti bjelu koru pa fil, pa nekoliko
visanja iz kompota i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na
kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je
premazana sa dzemom. Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije
sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad
na dnu.
Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je
preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu
izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah
secerom i ukrasiti sa slagom i visnjama iz kompota, tako da na svakom
komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna visnja.
Napomena: Meni nije ostalo kreme pa sam ja umutila slag pjenu i njome prermazala tortu.
Izvor:
coolinarika.com (autorica: Dzidza)
0 komentari:
Objavi komentar