srijeda, 8. srpnja 2015.

TUNEL TORTA

Volim tunel tortu, ovaj put mi se nisu pekle kore pa sam malo zidala :)))))


Sastojci

    Za podlogu
    200 g mljevenog keksa
    200 g mljevenih oraha
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g šećera u prahu
    125 g margarina
    1 kom narandža kora i sok (50 ml)

    za fil
    750 ml mlijeka
    7 kašika šećera
    6 kašika dobro punih gussnela
    125 g margarina
    200 g čokolade za kuvanje
    100 g bijele čokolade

    i još
    250 g piškota


Priprema

    1.

    Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.
    2.

    Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
    3.

    Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.
    Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
    U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
    4.

    Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote.
    5.

    Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar