Patlidzani su moje omiljeno ljetno povrce ,a ovo je jedan receptic gdje mi patlidzan postaje “UNIVERZALAN”: kao jednostavan,aromatican prilog, jako zgodan za pripremu drugih finih jela:rolnica sa razlicitim punjenjima(prsut sir masline...),musake,jednostavno premazan kiselim vrhnjem zacinjen sa malo bijelog luka ili bez...u kombinaciji sa paradajzom,bijelim sirom kao ukusan”sendvic,za fine ljetnje salate sa jogurtom(narocito grckim)...
Sastojci
patlidzani
so
maslinovo ulje
origano
Priprema
1.
Patlidzane isijeci na deblje kriske(1-1,5 cm) okrugle ili duguljaste.
Ako je vrsta “gorkog”patlidzana posoliti kriske i ostaviti da pusti vodu.Lagano ocijediti,isprati i posusiti.
Ja koristim velike okrugle patlidzane,koji nisu gorki pa preskacem ovu proceduru.
2.
U veliki pleh od rerne staviti pek papir,pa ga dobro nauljiti maslinovim uljem.
Poredati fette(kriske)patlidzana, osoliti(koristi solnicu sa rupicama) posuti suhim origanom,te u tankom mlazu preliti maslinovim uljem.
3.
Staviti da se pece u zagrijanu pecnicu,pa kada porumeni sa jedne strane,okrenuti ih i peci dok ne budu mekani(za probu probosti cackalicom )
Izvaditi na platu,malo prohladiti pa prekriti prozirnom folijom da se ne presuse.
Posluživanje
Koristiti za razlicite namjene kako je navedeno u uvodu
Ovako pripremljen patlidzan se dobro odrzi u frizideru nekoliko dana.Nisam zamrzavala,ali pretpostavljam da je moguce.
Prijatno !
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar