petak, 10. srpnja 2015.

ŠNENOKLE: SNJEŽNI OBLAČIĆI SLATKOG ZADOVOLJSTVA

Šnenokle su idealna slastica za svaku situaciji kada vam se jede nešto fino i slatko, a u kući imate samo jaja, mlijeko i brašno. Brzo su gotove, a rashlađene i poslužene u čašice te posipane sa malo čokolade ili kakvog preljeva, postaju istinski gurmanski doživljaj.


Potrebno:

1l mlijeka
4 jaja
5 punih jušnih žlica šećera
1 -2 vanilin šećera
2 pune jušne žlice brašna (glatko ili oštro, svejedno je)

Priprema:

Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke ostaviti po strani, a bjelanjke ulupati mikserom u čvrsti snijeg.
Zakuhati mlijeko u većoj posudi. U kipuće mlijeko žlicom vaditi i spuštati veće žličnjake od bjelanjaka. Nakon pola minute okrenuti žličnjake na drugu stranu, kuhati još 30-tak sekundi pa izvaditi uz pomoć žičane hvataljke u posudu u kojoj će se šnenokle poslužiti. Odjednom ćete moći skuhati najviše 5-6 žličnjaka, pa ćete postupak morati ponavljati dok ne potrošite sve bjelanjke.
Kada ste gotovi s kuhanjem žličnjaka, iz mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci pažljivo izvaditi sve one sitne ostatke bjelanjaka (možete ga i procijediti).
Umiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i dio mlijeka. Ukuhati sve skupa u ostatak mlijeka, pa uz miješanje pjenjačom kuhati par minuta. Krema je gotova kada se počne gusnuti i kada bude ravnomjerno žuta i sjajna.
Vrućom kremom preliti žličnjake od bjelanjaka, ohladiti i poslužiti u manjim zdjelicama. Po želji posipati čokoladnim mrvicama ili strugotinama.
Dobar tek!
Izvor: recipeci.com

0 komentari:

Objavi komentar