Ovo je recept koji je u mojoj familiji definitivno smaknuo tiramisu s trona "d’kolača". I jednostavan i poseban, i svakodnevan i svečan. Obilježio je četiri rođendana u zadnja dva mjeseca, svaki put estetski drugačiji, ali uvijek prepoznatljivog okusa.
Sastojci
Krema
500 g mascarpone
5 dl vrhnja za šlag
50g šećer u prahu
1 žličica čistog vanilija burbona ili
2 žlice burbon vanlin šećera
2 vrečice kremfiks/šlagfiks
Voćni nadjev
1 velika staklenka kompota višanja
2 žlice škrobnog brašna (gustin/gusnell)
100 g bijele čokolade
Podloga
1 pakiranje savoiardi/ladyfingers/piškote
200 g amaretti keksi
3 dl jače kave
2 žlice liker amaretto/rum/maraschino
dekor
predložen pod postupkom
Priprema
1.
Pripremiti obruč kalupa za tortu promjera 26-28 cm i položiti ga na pladanj na kojem ćemo servirati tortu.
Usitniti amaretti kekse.
Skuhati kavu, kad se ohladi dodati joj liker.
2.
VOĆNI NADJEV
Procijediti višnje, ostaviti ih na stranu.
Manji dio soka promiješati s gustinom, ostatak soka ukuhati do vrenja pa u to dodati dio soka s gustinom i na kockice istrganu bijelu čokoladu.
Miješati na tihoj vatri dok se ne zgusne i dok se čokolada ne otopi.
Dodati višnje. Promiješati i ostaviti dok se pripremi krema.
3.
KREMA
Mikserom tući vrhnje za šlag, na pola miksanja dodati kremfiks/šlagfiks pa nastaviti dok ne očvrsne.
U drugoj zdjeli mascarpone dobro sjediniti s šećerom u prahu i burbon vanilijom pa takvu smjesu dodati izrađenom vrhnju. Lagano miksati (najmanja i srednja brzina).
4.
SLAGANJE
Pripremljenom kalupu pokrijemo dno piškotama kojima smo jednu plohu nakratko potopili u kavu s likerom. Eventualne međuprostore popuniti razlomljenim komadima piškota. Ploha umočena u kavu nek bude okrenuta prema gore.
Posipamo trećinom usitnjenih amaretti keksa.
Na njih nanosimo polovinu kreme od mascarponea, zagladimo je, pa na nju rasporedimo pola nadjeva od višanja i bijele čokolade.
Nove piškote ponovno umočimo u kavu i liker pa na način prvom sloju prekrijemo sloj višanja, pospemo ih drugom trećinom amaretti keksa.
Na to rasporedimo drugi dio voćnog nadjeva, pa ga premažemo ostatkom mascarpone kreme.
Poravnamo površinu (trebala bi vam doći točno do visine obruča torte) pa ju lagano “raščupamo” ili izgrebemo viljuškom (vilicom/pirunom:).
Takvu pospemo posljednjom trećinom amaretti keksića.
Stavljamo je na hlađenje minimalno 4 sata, najbolje preko noći.
5.
DEKORIRAJTE po želji, ukusu i mogućnostima.
Ja sam ju sva četiri puta ukrasila na drugačiji način.
-tostirani mljeveni bademi/bajami
-krupne strugotine bijele i ekstra tamne čokolade ili lagana glazura
-amaretti keksi
-višnje
-nescafe pomiješan s čokoladom u prahu
-čokoladni štapići
-valjkasti vafli
-čokoladni čips
-šećerne niti
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar