srijeda, 29. travnja 2015.

SOČNE ZAGREBAČKE KOCKE

Dugo se već spremam napraviti ovaj kolač, ali eto nikako da dođe na red. Recept za ovaj kremasti kolač sam pronašla u bilježnici sa receptima svoje mame. Moram priznati, ovo je baš onako “starinski” kolač, fini, ukusan sočan i jaaaako kremast.

P7250007
Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
25 dag šećera
20 dag brašna
2 žlice kakaa u prahu
,5 dl vruće vode
1/2 praška za pecivo
Priprema biskvita:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.

Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180℃ 30 min.

Za kremu:

1 l mlijeka
18 dag brašna
6 žumanjaka
15 dag šećera u prahu
1 margarin ili maslac
Priprema kreme:

Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.


Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.

Za šaum:

6 bjelanjaka
30 dag šećera
Priprema Šauma:

Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.

Završna Priprema:

Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom, koju možete i dekorativno nakapati po kolaču. Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!
Izvor: recipeci.com/blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar