ponedjeljak, 27. travnja 2015.

PROLJETNA TORTA SA JAGODAMA

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.
tinina-prolecna-torta--3102-21062012023107998

Sastojci

400 g mljevenog keksa
250 g margarina
150 g sjeckanih oraha
150 ml soka od pomorandže
700 g krupnijih jagoda
800 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
4 žumanceta
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 želatina
2 kašike šećera u prahu

Priprema

Margarin pjenasto umutiti, dodati šećer u prahu i uz neprekidno mućenje dodati sjeckane orahe, sok od pomorandže i mljeveni keks. Smjesu dobro sjediniti, a zatim koru ravnomerno rasporediti po kalupu. Jagode horozontalno zaroniti u koru, do polovine tako da druga polovina ostane van kore. Ostaviti u frižider da se stegne.


Umutiti 500 ml slatke pavlake u čvrst snijeg, dodati šećer, vanil-šećer i jedno po jedno žumance. U umućen fil dodati maskarpone i sjediniti sastojke.

Želatin razmutiti sa malo vode, ostaviti da nabubri, a zatim ga tempirati do tačke ključanja (najbolje u mikrotalasnoj pećnici oko 1 minut). Dodati i želatin u fil, promješati i sjediniti. Staviti fil preko kore sa jagodama, ravnomerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Umutiti preostalu količinu pavlake u šlag.

Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i iseckanim jagodama i servirati.
Izvor: blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar