srijeda, 29. travnja 2015.

NAPRAVITE SAME DOMAĆU JUFKU ZA PITU!



Potrebno:

60 dag glatkog brašna (i još 5-6 žlica brašna za posipavanje dok se mijesi)
4 dl tople vode
5 žlica ulja
3 žličice soli
2 žlice octa (jabučnog ili alkoholnog)

Priprema:

U većoj posudi pomiješati brašno i sol pa uz postepeno dodavanje vode, ulja i octa mikserom sa nastavkom za tijesta (ili onim sa spiralama) umijesiti tijesto dok ne postane koliko-toliko kompaktna masa. Tada ga nastaviti mijesti rukom uz posipavanje sa nekoliko žlica brašna. Prebaciti ga tada na radnu površinu pa ga još jednom dobro izmijesiti. Ovo je postupak jako bitan, tijesto se mora dobro izraditi i biti potpuno glatko i zato neka potraje bar 10 minuta, ako možete i koju minuticu više! Da, može biti naporno ako niste u formi za tijesta, ali mislite o tome kako je to dobro za vaše bicepse pa ćete biti zgodni i fit nakon toga ;) Tako umiješeno tijesto premažite uljem i pokriveno prozirnom folijom ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Ocat je ovdje bitan jer će od njega tijesto biti dovoljno žilavo da ne puca prilikom razvlačenja.
Za to vrijeme možete se odmoriti, popiti kakvu kavicu ili što već i usput pripremiti nadjev za svoju pitu. Da li će to biti ribane jabuke, sir pomiješan s jajem i šećerom ili krumpir sa lukom ovisi o vama i o tme što vam se jede ;)
Kada je tijesto odstajalo, preko stola stavite čisti platneni stoljnjak jer na njemu ćete razvlačiti kore. Posipajte ga brašnom, istresite tijesto na njega pa ga podijelite na 4 dijela. Od svakog dijela napravite glatku lopticu, premažite svaku uljem pa počnite sa razvlačanjem prve kore.
Stavite loptu na sredinu stolnjaka, pospite brašnom pa valjkom razvaljajte tijesto što tanje možete. Tada ga dobro nauljite tako da rukama dobro premažete cijelu površinu tijesta, oprezno podvucite ruke ispod tijesta i podignite ga gornjom stranom dlanova i polako zavrtite. Ne morate sad vrtiti kao kakav pizza majstor deset krugova u zraku. Dovoljno je da se tijesto lagano ovjesi preko ruku pa ga spustite na stol. Ponovite to još nekoliko puta. Na taj način ćete postići da se kora utanji u sredini. Kada procjenite da je dovoljno tanka i da će puknuti ako je još jednom podignete, premažite je na stolu još jednom dobrim slojem ulja pa ju počnite lagano prstima razvlačiti prema vanjskim rubovima. Što je više uspijete razvući, to bolje. Ako se dogodi da pukne negdje samo je pažljivo ‘zakrpajte’ i nastavite dalje. Zakrpe se neće vidjeti kada pita bude pečena ;) Dajte si truda oko ovoga koliko god vam se činilo da dugo traje. Ovaj dio razvlačenja prstima mora ići malo po malo sa svake strane kako bi kora bila ravnomjerno tanka.
Kada je kora razvučena rasporedite nadjev uz rub pa uz pomoć stolnjaka zarolajte prema sredini. U ovisnosti o tome koliko debele roladice želite, toliko puta ju narolajte, pri vrhu oštrim nožem prerežite i posnovite postupak sa nadjevom dok se ne potroši cijela kora.
Isti postupak ponovite sa preostalim tijestom. Pite složite u lim na papir za pečenje, poprskajte uljem i stavite peći u pećnicu na 200ºC oko 35 minuta. 10 minuta prije kraja pečenje pitu (ukoliko je slana) prelijte sa 2 dl ključale vode u koju ste umiješali žličicu vegete i malo ulja pa zapecite do kraja.
I to je to :) Nadam se da vas nisam obeshrabrila sa ovoliko teksta i da ćete doista pokušati napraviti svoju pitu. Vjerujte okus je feeeeenomenalaaaan!
Izvor: recipeci.com

0 komentari:

Objavi komentar