petak, 24. travnja 2015.

NAJBOLJA BAKLAVA KOJU ĆETE IKADA PROBATI-GOTOVA ZA SAMO 30 MINUTA!

Hrskava, ukusna i ne previše slatka, ova baklava je sigurno jedna od najboljih koju ćete u životu probati.Ako nikada ranije niste pripremali baklavu sada je pravo vrijeme da probate jer mi imamo savršen recept koji smo pronašli na Natashaskitchen blogu i sigurni smo da ne možete ništa pogriješiti.
 baklava

Potrebni sastojci:

1 pakovanje kora za baklavu
220 g otopljenog putera
450 g sitno nasjeckanih oraha
1 kašičica cimeta
1 šolja šećera
2 kašike limunovog soka
¾ šolje vode
½ šolje meda
– otopljena čokolada i naseckani orasi za ukras

Prije nego počnete sa pripremom, ostavite kore najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ih sjecite u dimenzije tepsije i krenite na pripremu umaka od meda.

U šerpici srednje veličine pomješajte ½ šolje šećera, ½ šolje meda, limunov sok i ¾ šolje vode. Sve stavite na šporet i ostavite da prokuha na umjerenoj temperaturi, mješajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon tog smanjite temperaturu i ostavite da sve skupa krčka četiri minuta bez mješanja. Sklonite umak sa šporeta i ostavite da se hladi dok vi pripremate baklavu.

Uključite rernu da se grije na 175C, a orahe sirtno nasjeckajte ili samljite u blenderu, ali da bude većih komadića i pomješajte ih sa cimetom.

Na dno četvrtaste tepsije poredajte jednu na drugu 10 kora, s tim da svaku premažete otopljenim maslacem. Kad ste poredali sve kore, na desetu rasporedite 1/5 oraha. Orahe prekrijte sa još pet kora, koje između premazujete pa opet poređajte orahe i sve ponovite još četiri puta. Na samom kraju baklavu završite sa još 10 kora koje ste između dobro premazali puterom pa cijelu baklavu premažite puterom.

Složenu baklavu isecite na male rombove i stavite u rernu da se peče 1 sat i 15 minuta. Nakon toga, vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom, pokrijte i ostavite da stoji najmanje 4-6 sati ili preko noći.

Izvor: kulinarskirecepti.com/blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar