četvrtak, 30. travnja 2015.

EKLER KOLAČ SA ČOKOLADOM

Ovaj recept sam prvi put nasla prije nekoliko godina na jednoj internet stranici i od tada je postao jedan od drazih kolaca u nasem domacinstvu. Orginalne eclair pravimo redovno za nas bakery ali u zadnjih nekoliko godina i ova verzija je veoma popularna. Nekad ga pravimo kao kolac a nekad kao i tortu. Jednostavan je za napraviti a veoma lagan i ukusan.Necete se pokajati! 

Sastojci

Broj osoba:
20 osoba
  •  Kora/ Tijesto
  •  250 ml Vode
  •  60 g Putera
  •  125 g Brasna
  •  4 kom. Jaja
  •  Krema
  •  2 kesice Vanilije pudinga
  •  800 ml Mlijeka
  •  4-6 kasika Secera( vi dodajte vise ako volite slade) za puding
  •  1 kasika Vanilije extract
  •  500 ml Slatkog Vrhnja ili 4 kesice slaga
  •  2 kasike Secera
  •  225 g Kremastog Sira (ja koristim Philadelphia)
  •  100 g Secera u prahu
  •  Preljev
  •   Cokoladni sirup ili 150g istopljene tamne cokolade

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1 
    Zagrijati rernu na 200 C (400 F). Tepsiju podmazati uljem ali ne previse. Ja koristim pravougaonu 33x23x2 cm tepsiju(11x9x2 inch) ili ako zelite tortu onda koristim okrugli mold  od 25x6 cm (10 x 2 1/2 inch springform).
    U manju serpu staviti vodu i puter da se istopi i da provrije.
  2. 2
    Kad voda provrije dodati brasno i brzo mjesati da napravite jednu finu ujednacenu smjesu. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se smjesa ohladi.
  3. 3 
    Kad se smjesa ohladi dodati jedno po jedno jaje s tim sto cete dobro mjesati kad dodate jaje.Znaci dodati jaje pa dobro umjesati da nema traga jajeta prije nego sto dodate drugo.
  4. 4 
    Kad dobro izmjesate smjesu(malo vise rada rukom) istresti u podmazanu tepsiju.
  5. 5
    Tijesto kutljacom razmazati po tepsiji kao sto vidite i po rubovima tepsije tj.prema vrhu tepsije. Staviti u rernu da se pece.
  6. 6 
    Peci u rerni otprilike 25 - 35 minuta uglavnom da vam tjesto bude ovako zlatno-smede boje. Ostaviti da se dobro ohladi prije nego sto filujete.
  7. 7 
    Dok vam se kora pece napraviti pudinge tj. staviti 600 ml mlijeka sa secerom da prokuha a u 200 ml dodati 2 pudinga izmjesati da nema grudvica i dodati u kljucalo mlijeko. Ostaviti da se ohladi.
    Krem sir umjesati sa secerom u prahu i vanilijom extract. Dodati ohladeni puding i mikserom izmjesati da nema grudvica.
  8. 8 
    Umutiti slatko vrhnje sa dvije kasike secera (dodajte vise ako zelite slade) i odvojiti pola za kremu od sira i pudinga a pola za premazati po vrhu.
  9. 9
    Prvo premazati kremom od sira,pudinga i slaga.
  10. 10 
    Izravnati nozem pa dodati drugu polovinu slaga.
  11. 11
    Preliti cokoladom po zelji i ostaviti u frizider najmanje 2 sata ili kao sto ja stavim preko noci.
  12. 12 
    Rezati po zelji.
    Izvor: coolinarika.com  (MersihaO)

1 komentar: