ponedjeljak, 27. travnja 2015.

RECEPT ZA KREMPITU

Dobro poznata krempita, mnogi je obožavaju. Može se jesti svaki dan, zimi i ljeti…
8f3d43b1cddda349ef1d38865e7673ae
Sastojci:

1 pakovanje lisnatog tijesta
6 jaja
20 kašika šećera
2 l mlijeka
0,5 l vode
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
350 g gustina
1 puding od vanilije
za posipanje šećer u prahu
oko 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati oba lista lisnatog tijesta, staviti na pleh, jedan list isjeći oštrim nožem na kvadravte željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 5 minuta.

Mlijeko sipati u šerpu, pa staviti da prokuha. Umutiti žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer, dodati puding, gustin i brašno, koje smo pomiješali sa vodom, pa sve dobro sjediniti.


Izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne.

Posebno umutiti bjelanca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg. Umućen snijeg pažljivo sjediniti sa još toplom kremom. Dodati i umućenu pavlaku za šlag, pa sve lagano sjediniti.

Staviti kremu na jedan pečen list lisnatog, u duboki pleh, pa prekriti listom, koji je izrezan. Dobro ohladiti, pa posuti prah šećerom.
Izvor: blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar