nedjelja, 19. travnja 2015.

KAKO SE ZDRAVO UDEBLJATI?!

Većina ljudi pita o tome kako izgubiti težinu i zadržati je, ali neki zapravo pokušavaju dobiti na težini. Dobivanje težine može se činiti nevjerojatno lako, ali to i nije baš tako jednostavno. Ovi savjeti vam mogu pomoći.
Zdravo-se-udebljati
Hranjive tvari iz hrane su doslovno sirovina koja izgrađuje nove ćelije u tijelu. Fast food hrana bez hranjivih tvari ne daje tijelu ništa konkretno. Mišići su djelomično napravljeni iz bjelančevina, tako da izgradnja mišićnog tkiva zahtijeva hranjive namirnice. Izgradnja novih, zdravih ćelija zahtijeva kombinaciju dodatnih kalorija i širok raspon hranjivih tvari.

Jedite svaka 4 sata
Tijelo je uvijek u pogonu i potreban mu je stalan dotok energije. Ako preskočite obrok, uskraćujete tijelu gorivo koje mu je potrebno da funkcionira. Zato vaše tijelo poseže za zalihama što uključuje i rad mišiće. To je dobro ako želite kontrolisati tjelesnu težinu ili ako ste na dijeti, ali ako se želite zdravo udebljati stručnjaci savjetuje da redovno i često jedete. Osim što ćete nepotrebno i nezdravo opteretiti tijelo ako budete jeli, recimo, dva puta dnevno, i to baš mnogo, nećete ništa drugo postići. Jedite normalne, malo kaloričnije obroke više puta dnevno. Stalni dotok zdravih obroka je ključ.

Jedite više vrsta namirnica odjednom
Uvijek imajte u vidu da iako se želite udebljati, morate se pridržavati pravila da jutarnji obrok treba da bude najbogatiji, dnevni manje bogatiji, a večernji najmanje bogat. Dakle, ako se pridržavate prvog pravila, birajte namirnice iz tri grupe hrane kao što su cjelovita zrna, voće i orašasti plodovi i konzumirate više porcija tokom dana. To će dati tijelu širi spektar nutrijenata i energiju za rad.

Jedite više kalorija, ali iz zdravih namirnica
Najbolji način za unos više kalorija nisu ogromne količine brze hrane, već namirnice bogate hranjivim tvarima koje sadrže puno kalorija u manjim količinama. Najbolje opcije su orasi, sjemenke, nezaslađeno sušeno voće, cjelovite žitarice i proteini. Na primjer, pola šoljice sušenih marelice ima gotovo 200 kalorija u odnosu na samo 80 kalorija u šoljici svježih, narezanih marelica. Dvije kriške hljeba od cjelovitog zrna s 2 kašike prirodnog maslaca od npr. badema i šaka suhih smokvi, marelica ili hurmi mogu lako dodati više od 500 kalorija, zajedno s desecima ključnih vitamina, minerala i antioksidanta (i bez zasićenih masnoća, trans masti, holesterola ili dodanog šećera).

Tražite kalorije u napicima
To je upravo suprotno od onoga što se govori ljudima koji žele smršati: tekuće kalorije dobro dođu kada pokušavate dobiti na težini. Dobar izbor je 100% voćni sok ili niskomasno mlijeko. Frapei su također odličan izbor.

Jedite prije spavanja, ali …
Za vrijeme spavanja odvija se proces ozdravljenja, popravka i obnove. To je odlično vrijeme za izgradnju mišića, tako da zdrav obrok prije spavanja osigurava svježu opskrbu hranjivim tvarima. Koštunjavo voće puno je magnezijuma koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna, a osiguraće kalorije koje će popraviti tjelesnu težinu. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u kući.
Izvor: magicni-recepti.com

0 komentari:

Objavi komentar