subota, 25. travnja 2015.

ARITMIJA I PRESKAKANJE SRCA: Kako je liječiti i spriječiti!

Aritmija srca simptomi se javljaju u nekom životnom periodu kod gotovo svakog čovjeka. Ona može smanjiti efikasnost srčanog rada i do 30 procenata,a ponekad uzrokuje i iznenadne srčane smrti.
1244864_orig
Pored terapije koju propisuje ljekar, za preskakanje srca od pomoci mogu biti i preparati na bazi ljekovitog bilja,a ne treba zanemariti ni značaj pravilne ishrane.

ARITMIJA SRCA UZROCI

Srčana aritmija može biti uzrokovana od :

bolesti srca(angina pektoris,infarkt miokarda,srčane mane,slabost srčanog mišica..),
bolesti pluca
centralnog nervnog sistema
bolesti bubrega
endokrinih zlijezda i gastrointestinalnog trakta
kao i razne infekcije,gubitak minerala ili tecnosti iz organizma

ARITMIJA SRCA SIMPTOMI

Električni impulsi ili nadražaji koji nastaju u desnoj pretkomori onemogućavaju rad srca u vidu grčenja(sistole) ili opuštanja(dijastole) 60-80 puta u minutu.

Najćešćći simptomi aritmije srca su :

ubrzanje srčanog ritma preko 100 otkucaja ili sinusna tahikardija i često je posljedica fizičkog napora, povišene tjelesne temperature, psihicke napetosti, povećane aktivnosti štitaste žlijezde, pretjeranog unosa alkohola,nikotina i kofeina.

Usporen srčani rad -bradikardija-kada srce ima ispod 50 otkucaja u minutu,može da se javi usljed smanjene funkcije štitne žlijezde,žutice i starenja ili pod dejstvom odredjenih lijekova.

Aritmija srca simptomi se javljaju i kao: preskakanje srca i nepravilan rad srca,osjećaj treperenja u grudnom košu,bol u grudima,vrtoglavica ,nesvjestica,zamor,malaksalost,gubitak svijesti

NAPOMENA : u slučaju pojave ovih simptoma morate se javiti vašem ljekaru,ukoliko ste gubili svijest neophodno je odmah otići do najbliže zdravstvene ustanove.

 PRESKAKANJE SRCA U MIROVANJU

Ukoliko vam se jave ovi problemi dok sjedite,ležite i odmarate u velikom broju slučajeva je u pitanju anksioznost pri kojoj se javlja aritmija na nervnoj bazi.Svakako obavijestite vašeg ljekara da bi se tačno utvrdila dijagnoza.

DA LI JE OPASNO PRESKAKANJE SRCA ?

Iako je većina aritmija bezopasna,ne treba je prihvatiti olako.Na usporen ili ubrzan rad srca iz godinu u godinu žali se sve veći broj ljudi ,kao i od kardiovaskularnih tegoba koje su takođe u porastu.

Aritmija srca simptomi kod svakog čovjeka izazivaju određene nelagode i neprijatnosti te je svakako preporučljivo obaviti svu potrebnu dijagnostiku da bi se moglo provesti i adekvatno liječenje.

ARITMIJA SRCA – LIJEČENJE

U slučaju da su simptomi aritmije izraziti i ako je poremećaj ritma značajan(npr. da je broj ekstrasistola veći od 6 u minutu)terapija se primenjuje sa ciljem da se smanji učestalost ekstrasistola,jer može doći do pojave opasnih komplikacija koje ugrožavaju život.

Bitno je utvrditi okidač poremećaja ritma(stres,kofein,nesanica,alkohol,pušenje,) i pri tom ih sve eliminisati.Zvanična medicina primenjuje ansiolitike sa beta-blokatorima ukoliko nema udruženih srčanih tegoba u suprotnom se koriste blokatori kalcijumskih kanala ili antiaritmici.



ARITMIJA SRCA LIJEČENJE LJEKOVITIM BILJEM

recept br.1

Pomiješati jednake dijelove srdačice,matičnjaka i cvijeta i lista gloga.
3 kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta.
Procjediti i nakon toga piti po šolju ovog čaja 3 x dnevno prije jela.

recept br.2

potrebno:majčina dušica,morač,matičnjak i imela.

uzeti 3 kašike mješavine od ovog bilja ,preliti sa 7 dl proključale vode,poklopiti i ostaviti da stoji pola sata.
Dobro procjediti i po tri šolje dnevno.

recept br. 3

Čaj od matičnjaka:

3 kašike matičnjaka preliti sa 7 dl vode i ostaviti da stoji 30 minuta.
Procjediti i piti 3 šolje dnevno ,obavezno prije jela.

recept br . 4

Tinktura od gloga:

3 x dnevno piti po 15 kapi tinkture gloga razblaženih u čaši vode ili čaja(mogu se kupiti u apoteci ili prodavnici zdrave hrane).

ARITMIJA SRCA I PRAVILNA ISHRANA

Izbjegavajte ljutu,slanu,masnu i prezasićenu hranu,grickalice,slatkiše i lisnata tijesta,zaslađene sokove i alkoholna pića.Nemojte jesti isuviše hladnu kao ni toplu hranu.

Preporučuju se biljna vlakna koje u najvećoj meri sadrže svježe voće i povrće,integralne žitarice,obrano mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt,kefir i sl..) ali sa niskim sadržajem masti,kao i posno meso i riba.

Koristite maslinovo i po mogućnosti laneno ulje koje sadrži zdrave omega 3 masne kisleine.

Unosite dovoljne količine tečnosti u skladu sa potrebama vašeg tijela ,jer smanjene količine uzrokuju dehidrataciju organizma ,dok previše može dovesti do hipertenzije.

Aritmija srca zahtijeva posvećenost i u pripremi hrane,tako da ne jedete veće količine od jednom ,već ih rasporedite na 5-6 obroka

Izvor: Ženstvena.com/blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar