ponedjeljak, 27. travnja 2015.

ROLOVANA BAKLAVA

Recept za Rolovanu baklavu. Sočna, slatka i puna oraha…
rolovana-baklava--18052012051129561-0
Sastojci:

1 kg tankih kori za baklvu
800 g mlevenih oraha
250 g putera
300g šećera

Priprema:

Orahe i šećer pomješati, 250 g putera otopiti na laganoj vatri pa u to dodati 10 kašika ulja. Za rolanje jedne rolnice baklave treba 5 kora. Prvu i drugu koru premazati puterom, pa preko staviti treću koru, posuti orasima i tako uraditi i sa presostale dvije kore. Uviti čvrsto u rolat i tako raditi dok ima kora i oraha. Napravljene rolnice stavljati u tepsiju koju smo pomastili puterom, pa svaku rolnicu namazati puterom. Nepečene rolnice isjeći i staviti da se peče na 180*C oko 50 minuta.

Za preliv: šerbe – 1 kg šećera, 900 ml vode, 2 vanil-šećera staviti da prokuha, kad provrije sniziti temperaturu i pustiti da vrije 15 minuta. Prohlađene rolnice preliti hladnim šerbetom.
Izvor: blog.neum-bih.com

0 komentari:

Objavi komentar