nedjelja, 26. travnja 2015.

OKUSI ORIJENTA: Turska pizza sa mljevenim mesom

Ukoliko ste imali priliku da posjetite Tursku, vjerovatno ste probali ovu preukusnu pizzu koja se prodaje, bukvalno, na svakom ćošku. Čak iako niste, donosimo vam odličan recept koji će vam pomoći da dašak Orijenta unesete u vašu kuhinju. Prijatno!


Sastojci

Za pizza tijesto:

400 grama brašna
jedan suhi instant kvasac
dvije kašičice soli
100 ml ulja
250 ml mlijeka.

Za punjenje od mljevenog mesa:

300 grama mljevene junetine
jedna veća glavica crvenog luka
dvije paprike
jedna konzerva pelata
jedno pakovanje goveđeg temeljca za jela
so, biber, dvije kašike mljevene slatke paprike
150 ml crnog vina
150 ml vode.

I još:

200 grama sira trapista ili kačkavalja
jedno jaje za premazivanje tijesta.

Priprema

Za pizza tijesto umijesiti od svih sastojaka dizano tijesto. Ako nemate volje ili vremena praviti kod kuće dizano tijesto, možete ovo napraviti i sa gotovim kupovnim tijestom za pizze.
Za umak od mljevenog mesa, pirjati na malo ulja sitno sjeckan luk i papriku, dodati tada meso, promiješati i popržiti ga dok ne promijeni boju. Tada dodati vino, temeljac za jela, so i biber pa pirjati dok tekućina ne ispari. Tada dodati pelat i 150 ml vode pa pirjati opet uz povremeno miješanje dok sva tečnost ne ispari.
Nakon toga podijeliti dizano tijesto na pet manjih dijelova, svaki dio razvaljati duguljasto, premazati sa dvije kašike mesnog nadjeva, rubove zavrnuti prema unutra (vidi sliku), a na vrhovima spojiti i uvrnuti kako bi se dobio oblik čamca. Posipati ribanim sirom (trapist, gauda, kačkavalj), rubove premazati razmućenim jajetom te peći u pećnici na 200 stepeni 20 minuta.
Izvor: recipeci.com/minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar