petak, 13. studenoga 2015.

RAZVIJANE HURMAŠICE! DOMAĆE LISNATO TIJESTO, JEDNOSTAVNO, A DOBRO

Sočne su i fine. Tijesto je moguće upotrijebiti i za druga slatka i slana jela.

Sastojci  
Tijesto
2 kom jaja
250 gr milerama
po potrebi brašna (mjerila naknadno 3 i pol šolje od 2 dl)
250 gr margarina
1 šaka oštrog brašna

Nadjev
100 gr mljevenog rogača
1 dl mlijeka
3 kašike šećera

Preliv
4 čaše šećera
5 čaša vode (čaša je od 2 dl)

Priprema
1.
Prvo treba napraviti tijesto i to zahtijeva najviše vremena. Omekšali margarin pomiješati sa jednom šakom oštrog brašna i podijeliti na tri kugle.
2.
Pomiješati jaja i mileram. Dodavati brašno i mijesiti dok se ne dobije fino glatko tijesto pogodno za razvijanje. Ovaj put sam pokušala izmjeriti i potrošila sam malo više od jedne i pol šolje brašna, a šolja je od 2, 5 dl ona veća za čaj.
3.
Tijesto razviti i premazati dvije trećine površine jednom kuglom margarina. Preklopiti prvo nenamazani dio preko pola namazanog dijela, pa ostatak namazanog na taj dio. Još jednom saviti trećinu i vratiti ostatak. Dobije se manji komad koji treba na pola sata staviti u frižider.
4.
Ponoviti prethodno sa preostale dvije kugle margarina. Čini se komplicirano, a nije. Mislim da ste radili neka lisnata tijesta i da to nije problem razumjeti ni ovako. Evo sad sa slikama možda će biti jasnije.
5.
Kad je tijesto odležalo pola sata i treći put razviti ga na pravokutni oblik izrezati na trake široke 8 cm. Po njima staviti nadjev od rogača uz jednu ivicu i urolati u usku roladicu. Rezati stranom noža na dužinu 10 cm. Ne moraju mjere biti baš precizne.
6.
Nadjev se pravi tako što se prokuha mlijeko sa šećerom i u to se vrelo umiješa rogač.
7.
Hurmašice redati na pleh (malo nauljen) sa razmacima jer će se prilikom pečenja raširiti ( ne mnogo)
8.
Peći na 200 stupnjeva oko pola sata. Vruće zaliti vrućim prelivom koji je samo prokuhao da se šećer otopi.
9.
ruža123 ih je probala
10.
korčula2005 im je dala novo ime :)))

Posluživanje
Ove se hurmašice mogu nadijevati i orasima napravljeno na isti način kao sa rogačem.

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar