Sastojci
- Broj osoba:
- 1 četvrtasti pleh (približno) dimenzija 22 x 19,5 x 5 cm
- 80 grama putera
- 5 supenih kašika skuvane kafe (instant, 2u1, 3u1, i sl.)
- 20 grama gorkog kakao praha
- 100 grama šećera (beli, smeđi, vanilin, u kombinaciji po vašoj želji)
- 130 grama pšeničnog brašna (100 grama belog + 100 grama integralnog; i sl.)
- 1 kafena kašičica praška za pecivo
- 1-2 kafene kašičice arome vanile / ruma / konjaka i sl.
- 1 jaje
- 3 supene kašike mleka (kravljeg ili nekog drugog)
- 50-80 grama grubo sitnije naseckane čokolade (po želji, gorke, tamne, mlečne i sl.)
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni Celzijusa.
Otopite 80 g maslaca u manjoj šerpici.
Napravite instant kafu (npr. Nes ili 2u1, 3u1, i sl.), koristeći 5 kašika vruće vode i prah potreban za pripremu 1 šolje kafe.
U činiju izručite otopljen maslac i dodajte kafu.
-
2
U istu činiju dodajte 100 g šećera (ja sam sipala 10 g vanilin šećera, 50 g belog šećera i 40 smeđeg), 20 g gorkog kakao praha, 1 jaje, 1-2 kašičice arome, po želji, kao i 3 supene kašike mleka. Ja sam koristila punomasno domaće kravlje mleko.
Ja sam koristila aromu konjaka, a može i aroma vanile ili ruma, i sl.
Sve sastojke dobro umutite. Ja sam ih viljuškom izmiksirala.
-
3
Dodajte 130 g brašna. Ja sam koristila 100 g belog pšeničnog brašna T400, koje sam prosejala prilikom dodavanja u smesu. Takođe, dodala sam i 30 g integralnog pšeničnog brašna, koje sam takođe prosejala prilikom dodavanja.
Dodajte u istu smesu i 1 kafenu kašičicu praška za pecivo.
Celu smemu fino izmešajte da se svi sastojci sjedine i da se maja ujednači.
-
4
Dodajte grubo naseckane komadiće čokolade u testo i testo sipajte u prethodno pripremljen pleh, odnosno korpice za mafine.
Ja sam testo rasporedila u 12 silikonskih korpica za mafine.
-
5
S obzirom da moja turbo rerna jako peče,
mafine sam prvo pekla 5 minuta na 190 stepeni,
a zatim još 5 minuta na 150 i na kraju još 5 minuta sa isključenim termometrom.
Ukupno su se pekli 15 minuta.
Vreme pečenja prilagodite jačini sopstvene rerne i pomno pratite da vam kolač ne zagori.
Posluživanje
Predlog za serviranje:Servirati na desertnim tanjirima, uz čvrsto umućenu slatka pavlaka na bazi mlečne masti ili Dr. Otker šlag krem, ili recimo sladoled od vanile, i sl.
Takođe, predlažem da šlag, odn. sladoled prelijete tečnim čokoladnim sirupom.
Kombinacija je predivna! Prste da poližete...
U rekordnom roku smazali smo sve mafine! :)
Prijatno i uživajte! ;)
Nadam se da vam se sviđa ovaj recept.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar