subota, 21. veljače 2015.

NORVEŠKI ČOKOLADNI KOLAČ

Ovaj predivni recept dobila sam od drage poznanice i malčice ga modifikovala.Moji ukućani i ja odavno nismo jeli nešto ovako fino, a tako jednostavno i lako.Toplo vam preporučujem da ga isprobate! :) 

Norveški čokoladni kolač

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  1 četvrtasti pleh (približno) dimenzija 22 x 19,5 x 5 cm
  •  80 grama putera
  •  5 supenih kašika skuvane kafe (instant, 2u1, 3u1, i sl.)
  •  20 grama gorkog kakao praha
  •  100 grama šećera (beli, smeđi, vanilin, u kombinaciji po vašoj želji)
  •  130 grama pšeničnog brašna (100 grama belog + 100 grama integralnog; i sl.)
  •  1 kafena kašičica praška za pecivo
  •  1-2 kafene kašičice arome vanile / ruma / konjaka i sl.
  •  1 jaje
  •  3 supene kašike mleka (kravljeg ili nekog drugog)
  •  50-80 grama grubo sitnije naseckane čokolade (po želji, gorke, tamne, mlečne i sl.)

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni Celzijusa.
    Otopite 80 g maslaca u manjoj šerpici.
    Napravite instant kafu (npr. Nes ili 2u1, 3u1, i sl.), koristeći 5 kašika vruće vode i prah potreban za pripremu 1 šolje kafe.
    U činiju izručite otopljen maslac i dodajte kafu.
  2. 2
    U istu činiju dodajte 100 g šećera (ja sam sipala 10 g vanilin šećera, 50 g belog šećera i 40 smeđeg), 20 g gorkog kakao praha, 1 jaje, 1-2 kašičice arome, po želji, kao i 3 supene kašike mleka. Ja sam koristila punomasno domaće kravlje mleko.
    Ja sam koristila aromu konjaka, a može i aroma vanile ili ruma, i sl.
    Sve sastojke dobro umutite. Ja sam ih viljuškom izmiksirala.
  3. 3
    Dodajte 130 g brašna. Ja sam koristila 100 g belog pšeničnog brašna T400, koje sam prosejala prilikom dodavanja u smesu. Takođe, dodala sam i 30 g integralnog pšeničnog brašna, koje sam takođe prosejala prilikom dodavanja.
    Dodajte u istu smesu i 1 kafenu kašičicu praška za pecivo.
    Celu smemu fino izmešajte da se svi sastojci sjedine i da se maja ujednači.
  4. 4
    Dodajte grubo naseckane komadiće čokolade u testo i testo sipajte u prethodno pripremljen pleh, odnosno korpice za mafine.
    Ja sam testo rasporedila u 12 silikonskih korpica za mafine.
  5. 5
    S obzirom da moja turbo rerna jako peče,
    mafine sam prvo pekla 5 minuta na 190 stepeni,
    a zatim još 5 minuta na 150 i na kraju još 5 minuta sa isključenim termometrom.
    Ukupno su se pekli 15 minuta.
    Vreme pečenja prilagodite jačini sopstvene rerne i pomno pratite da vam kolač ne zagori.

Posluživanje

Predlog za serviranje:
Servirati na desertnim tanjirima, uz čvrsto umućenu slatka pavlaka na bazi mlečne masti ili Dr. Otker šlag krem, ili recimo sladoled od vanile, i sl.
Takođe, predlažem da šlag, odn. sladoled prelijete tečnim čokoladnim sirupom.
Kombinacija je predivna! Prste da poližete...
U rekordnom roku smazali smo sve mafine! :)
Prijatno i uživajte! ;)
Nadam se da vam se sviđa ovaj recept.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar