srijeda, 25. veljače 2015.

PRALINE SA LJEŠNJACIMA

Znam da je temperatura čokolade itekako bitna kod izrade pralina, no kako mi se svo to provjeravanje sa termometrom čini komplikovano (a i nemam kuhinjski termometar), dijelim sa vama ovaj početnički-amaterski recept za relativno uspješne i jaaako ukusne pralinice.  :)

PRALINE

Sastojci

  •  200 g tamne čokolade za kuhanje
  •  100 g mliječne čokolade
  •  200 g bijele čokolade za kuhanje
  •  70 g lješnjaka
  •  2 i po supene kašike ulja
  •  2 supene kašike Nutelle ili nekog drugog crnog eurokrema
  •  po želji mala kašika ruma

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Iskomadati bijelu čokoladu, dodati kašiku ulja pa na pari otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti 2 min. Za to vrijeme sasvim malo nauljiti kalupe.

    Zatim uz pomoć manjeg kista ili najmanje kafene kašike nanijeti čokoladu na zidove kalupa. Premazati sa svih strana i odložiti na 2-3 minuta u zamrzivač.


  2. 2
    Za to vrijeme, grubo samljeveni lješnjak pomiješati sa eurokremom, po želji možete staviti i ruma.

    Izvaditi kalup iz zamrzivača, opet ponoviti postupak sa premazivanjem strana te ponovo vratiti na 2 minuta u led. Nakon toga u sredinu staviti malo fila od lješnjaka te prekriti ostatkom čokolade. Sve poravnati špatulom i odložiti na 2-3 minuta u zamrzivač.


  3. 3
    Izvaditi iz leda i pažljivo izvaditi praline iz kalupa. Ukoliko vidite da se još nisu stegle, ostavite ih još malo u frižider.


  4. 4
    Isti ovaj postupak ponoviti, ali sada sa crnom i mliječnom čokoladom koju smo otopili sa kašikom i po ulja.

    Po želji i ako vam ostane tamne čokolade, njome možete ukrasiti bijele praline.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar