Znam da je temperatura čokolade itekako bitna kod izrade
pralina, no kako mi se svo to provjeravanje sa termometrom čini
komplikovano (a i nemam kuhinjski termometar), dijelim sa vama ovaj
početnički-amaterski recept za relativno uspješne i jaaako ukusne
pralinice. :)
Sastojci
-
200 g
tamne čokolade za kuhanje
-
100 g
mliječne čokolade
-
200 g
bijele čokolade za kuhanje
-
70 g
lješnjaka
-
2 i po supene kašike
ulja
-
2 supene kašike
Nutelle ili nekog drugog crnog eurokrema
-
po želji
mala kašika ruma
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Iskomadati bijelu čokoladu,
dodati kašiku ulja pa na pari otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti 2
min. Za to vrijeme sasvim malo nauljiti kalupe.
Zatim uz pomoć manjeg kista ili najmanje kafene kašike nanijeti
čokoladu na zidove kalupa. Premazati sa svih strana i odložiti na 2-3
minuta u zamrzivač.
-
2
Za to vrijeme, grubo samljeveni lješnjak pomiješati sa eurokremom, po želji možete staviti i ruma.
Izvaditi kalup iz zamrzivača, opet ponoviti postupak sa premazivanjem
strana te ponovo vratiti na 2 minuta u led. Nakon toga u sredinu
staviti malo fila od lješnjaka te prekriti ostatkom čokolade. Sve
poravnati špatulom i odložiti na 2-3 minuta u zamrzivač.
-
3
Izvaditi iz leda i pažljivo izvaditi praline iz kalupa. Ukoliko vidite da se još nisu stegle, ostavite ih još malo u frižider.
-
4
Isti ovaj postupak ponoviti, ali sada sa crnom i mliječnom čokoladom koju smo otopili sa kašikom i po ulja.
Po želji i ako vam ostane tamne čokolade, njome možete ukrasiti bijele praline.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar