Sastojci
- kalup 24 cm
Tijesto za podlogu i bobe
- 50 gr integralnog psenicnog brasna
- 50 gr griza
- 200 gr glatkog brasna
- 150 gr maslaca
- 80 gr tamnog moscovado secera
- 1 supena kasika kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 zumanjak
- 1 kasicica puna, cimeta (1 gram)
- 1/4 kasicice kardamoma
- 1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
- prstohvat soli
Punjenje
- 125 gr badema
- 2 supene kasike secera u prahu, pune
- 250 gr mjesavine suhih sljiva, grozdjica i datulja
- 1 jabuka
- 1 kasicica cimeta
Bijela krema
- 1 bjelanjak
- 115 gr kiselog vrhnja
- 100 gr slatkog vrhnja
- 50 gr ABC sira
- 1 kasicica cimeta
- 1/2 kasicice kardamoma
- 1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
- 2 s. kasike secera u prahu
- 1 s. kasika tamnog moscovado secera
- 1 s. kasika skroba, poravnata
Priprema
- Težina:
-
1
Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i umjestite da bude glatko i malo ljepljivo. Spljostite u disk i ostavite u fridz na odmaranje. To moze biti i dva dana unaprijed.
-
2
Bademe stavite u elektricni mlin zajedno sa 1 kasicicom cimeta i dvije pune kasike secera u prahu. Sameljite u fini puder.
Suhe sljive i datulje izrezite na cetvritne, jabuke na kockice.
Za bijeli krem spojite pjenjacom sve sastojke.
-
3
/slika/2134631/
Tijesto podjelite na dva jednaka dijela: jedan za bobe drugi za podlogu. Prvo radite bobe. Pobrasnite podlogu. Razvaljate tijesto u krug koji je veci od vaseg kalupa, ca. 28 cm. Na tijestu nozem urezite kvadratice, to su vam buduce bobe :)
-
4
/slika/2134633/
Kockica valjajte u loptice. Velicina boba je je otprilike malo manje od klikera a vece od graska. Varirajte sa velicinama, neka bude i par malih boba da popunjavaju rupe izmedju velikih ;) ovaj dio posla traje najduze.
-
5
/slika/2134625/
U kalup stavite papir za pecenje i ukljucite pecnicu na 180 stupnjeva. Drugi dio tijesta razvaljajte na pobrasnjenoj podlozi i prebacite u kalup. Po tijestu rasporedite bademe sa cimetom.
-
6
/slika/2134627/
Preko badema rasporedite mjesavinu suhog voca i jabuke.
-
7
/slika/2134629/
Prelijte kremom. Ako vire krajevi tijesta, malo preklopite preko nadjeva. Stavite da se pece 15-ak minuta, ili dok se ne uhvati korica po povrsini. Korica ce da drzi mozaik od boba koje ste vec pripremili.
-
8
/slika/2134635/
Bobe poslozite polako po torti. Mozete slobodno malo da ih nabijete da se fino stisnu. Dopecite jos 20-25 minuta ili dok ne dobiju samo malo boje. Pazite da se ne prepeku da ne bi bile pretvrde.
Posluživanje
Posluzite ju sa sosom od vanilije i slagom, a jos bolje ako na vruc komad torte stavite kuglu sladoleda od vanilije.. dobijete automatski sos od vanilije ;)Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar