nedjelja, 8. ožujka 2015.

TORTA ARABIJA

Listajuci moju staru biljeznicu nadjoh i ovaj recept Arabija torte kuju nisam bas tako cesto pravila.Zasto je nisam cesto pravila recu cu vam.Ovo je za mene kaloricna bomba torta i ima je puno.Idealna za veca druzenja i proslave:)

Torta Arabija

Sastojci

  •  KORA
  •  7 bjelanjaka
  •  7 kasika secera
  •  300 gr sjeckanih orasa
  •  100 gr sjeckanih datula(hurme)
  •  100 gr grozdjica
  •  3 supene kasike brasna
  •  1/2 pr. za pecivo
  •  KREMA
  •  7 zumanjaka
  •  7 kasika secera
  •  100 gr cokolade
  •  250 gr putera
  •  DEKORACIJA
  •  300 ml slaga

Priprema

Vrijeme pripreme:
45 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    7 bjelanjaka umutiti dobro sa 7 kasika secera.Mutiti negdje oko 15 min.
  2. 2
    Grozdjice potopiti malo u vodu.Poslije ih dobro posusiti.Orase samljeti na malo krupnije.
    Datule isjeckati na sto sitnije.
    Od 3 kasike brasna oduzeti 1 i posuti po datulama.Posto su datule jako ljepljive trebate ih malo proturiti kroz brasno.
  3. 3
    Sad mikser ostavite sa strane i uzmite zicu ili kasiku.
  4. 4
    U smjesu od bjelanjaka dodajte prvo orase,pa datule pa grozdjice i na kraju 2 kasike brasna koje ste pomjesali sa pola pr. za pecivo.
  5. 5
    Staviti u pleh velicine 30x 25 da se pece.
    Peci samo 8 min.Iskljuciti pec i ostraviti jos 12 min u peci.Koru ostaviti da se potpuno ohladi.
  6. 6
    7 zumanjaka umutiti sa 7 kasika secera i kuhati na pari.Kad ste skuhali jos u toplo dodati cokoladu.
  7. 7
    Kad se potpuno ohladi dodati puter i napraviti kremu.
  8. 8
    Kore presjeci na 2 djela po duzini.
    Sad staviti prvu koru i preko nje kremu.
    Drugu koru i preko nje kremu.
    Od ove smjese necete dobiti puno kreme,ali bitno je da premazete vise prvu koru,a drugu manje jer preko nje dolazi slag.
  9. 9
    Ako zelite da vam torta izgleda vislja slobodno koru presjecite na 3 djela po sirini

Posluživanje

P.S. Sjeci sto tanje riznje jer torta je jako kaloricna.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar