četvrtak, 19. ožujka 2015.

URADITE SAMI: 6 JEDNOSTAVNIH SAVJETA ZA FARBANJE ZIDOVA

Jednom kada pripremite zidove, farbanje je i više nego jednostavno.

Čišćenje zidova


Uklonite prašinu, prljavštinu i masnoće uz pomoć vode, blagog deterdženta za pranje posuđa i spužve. Nakon toga pređite preko zidova čistom, hladnom vodom kako biste uklonili tragove sapunice.

Oblijepite lajsne, okvire prozora i vrata


Za ovaj korak koristite molerske krep trake, a možete ih oblijepiti i sedam dana prije početka radova. Potrebno je da trake uklonite odmah nakon farbanja, prije nego se boja osuši.

Nanošenje podloge


Uvriježeno je mišljenje da na zidove koji su farbani više puta ne treba nanositi podlogu. Zapravo, podloga pojačava sjaj i pokrivenost bojom te daje ljepši izgled završnom sloju.

Korištenje četkica


Za sva mjesta i uglove, koje ne možete dohvatiti valjkom, koristite četkicu. Poželjno je da koristite manje četkice, jer ćete sa njima uspjeti obfarbati i “najzabačenije” dijelove.

Koristite W tehniku


Za efikasniji rad, počnite u uglu zida i nanesite valjkom šaru u obliku slova W širine 1×1 metara, a zatim je ispunite bez dizanja valjka sa zida. Radite dio po dio dok ne završite. Farbajte jedan po jedan zid.

Ofarbajte lajsne


Kada se zidovi osuše, oblijepite trakom dio iznad lajsni. Nakon toga ofarbajte lajsne, vrata i okvire prozora. Naravno, koristićete boju za drvo i širu četkicu.
Autor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar