nedjelja, 29. ožujka 2015.

FONDAN ZA TORTE OD MEDA

Najbolji fondan s kojim sam radila...naravno da ovdje ima recepata za fondan s medom,ali u svima koje sam ja pregledala piše 1 žlica meda,a to je jako relativno.Med je jako teško mjeriti žlicom,malo više ili manje čini jako veliku razliku kod rada s fondanom.Recept sam dobila od moje drage jetrve koja već dugo radi s njim,a ja sam se tvrdoglavo držala recepte s glicerinom i voćnim šećerom.Dobar je i taj fondan,ali u usporedbi s ovim od meda...osjeti se razlika.
Torta pile by zinia

Sastojci

  •   SASTOJCI ZA FONDAN:
  •  500-600 g sitnog šećera
  •  50 g margarina
  •  50 g meda
  •  5 g želatine+2 žlice vode
  •   par kapi arome vanilije

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Želatinu izmiješati sa 2 žlice vode i ostaviti da nabubri.
    Med i margarin otopiti na laganoj vatri.Skloniti s vatre.
    U toplo staviti nabubrenu želatinu i promiješati da se želatina rastopi.
  2. 2
    Šećer u prahu OBAVEZNO PROSIJATI.
    500 g prosijanog šećera i prahu staviti u zdjelu,sipati otopljeni med,margarin i želatinu i promiješati,a potom mijesiti.Dodavati preostalih 100 g šećera i napraviti tj. zamijesiti masu(fondan).
  3. 3
    Dobiveni fondan je lijepo podatan i lagano se s njim radi.
    Ako se žele neke određene boje,odvojiti komad i umijesiti boju.Boju treba prethodno rastvoriti u 1-2 kapi vode.
    Ako se koristi zlatna boja nju je potrebno rastopiti u par kapi alkohola i fondan bojati kistom.Ja koristim običnu rakiju iako sam čitala da je najbolja vodka.
    Ovaj fondan nije tako osjetljiv na "znojenje",torta može stajati u frižideru bez problema.
    Također nije neophodna butter krema kao podloga,može to biti i ganache krema(napraviti klasični ganache,ostaviti da se ohladi pa s njim u frižider na 2-3 sata i potom ga izmiksati i mazati preko torte ili kolača).
    Moja jetrva kaže da je tim fondanom prekrivala i torte omazane tankim slojem klasnične,kuhane kreme s margarinom.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar