subota, 14. ožujka 2015.

7 STVARI KOJE VAŠ DOM ČINE STAROMODNIM(i šta uraditi po tom pitanju)

Spriječite one situacije kada pomislite “Na šta sa mislila?!?“ uz pomoć sledećih, svježih i modernih načina uređenja unutrašnjosti vašeg doma.

Staromodne pločice koje smanjuju prostor

Pločice u kuhinji u tamnijim nijansama, koje su nekada bile popularne ili one bijele sa raznobojnim kvadratima  odavno su izašle iz mode. Jaki kontrasti dijele zidove na pola i vizuelno smanjuju prostor. Izaberite kamene mozaik pločice sa uzorkom riblje kosti ili čisto bijele te ih postavite sve do plafona. Na taj način ćete stvoriti utisak većeg prostora.

Cik-cik motivi na jastucima

Možda je to nekada bilo moderno (posebno oni u kombinaciji bijele i tirkizno plave boje), ali jastuci sa ovim motivima su danas potpuno out. Međutim, cik-cak motivi su još uvijek moderni na drugim stvarima, poput paravana ili tepiha, tako da nećete pogriješiti ako ih odaberete. Ali vodite računa da nemaju oštre linije poput klasičnih cik-cak motiva već da, jednostavno, podsjećaju na njega.

Tabure

Iako izgleda genijalno (posebno ako je sa nekim egzotičnim motivima), tabure nije udoban za duže sjedenje. Isto tako, obično je mnogo niži u odnosu na ostatak namještaja (stolice, kauč ili fotelje). Ako vam je potreban još koji komad namještaja za iznenadne goste, nabavite drvene stolice na rasklapanje. Uvijek ih možete skloniti u sobu ili staviti ispod stola. Nabavite i udobne jastučiće koje možete staviti na njih kako bi sve bilo spremno za druženje sa prijateljima.

Kuhinjski elementi napravljeni od punog drveta

Kuhinjski elementi napravljeni od javora ili hrasta kuhinju automatski čine starijom. Međutim, par slojeva farbe može da popravi stvar. Ako želite da igrate na sigurno, izaberite bijelu farbu. U slučaju da je kuhinja izrezbarena, tamne nijanse poput tamno plave ili crne će ublažiti prelaze. Ako su zidovi kraći od dva i po metra, tamne nijanse koristite samo na donjim elementima.

Natpisi na zidovima

Zaboravite na nekada originalne ukrase na kojima su velikim slovima ispisane riječi poput “ljubav“, “porodica“ ili “hrana“. Umjesto njih, na zid postavite uramljene ploče od pluta na koje možete ostavljati poruke vašim ukućanima ili kačiti razglednice s putovanja. Takođe, možete izraditi i slike u crno-bijeloj tehnici koje će svakom domu pružiti, uvijek moderan, retro izgled.

Tanke, viseće svjetiljke

Iako dobro izgledaju, ove svjetiljke vam neće pružiti dovoljnu količinu svijetlosti. Umjesto njih izaberite okrugli luster sa starinskim izgledom. Ovakve stvari su uvijek moderne, a istovremeno su odličan izvor svijetlosti.

Masivni kreveti od punog drveta

Krevet koji podsjeća na ogromne sanke će “progutati“ sobu i učiniti da ona izgleda mnogo manja nego što jeste. Kreveti sa baldahinima su se vratili u punom sjaju i, sa veoma malo detalja, ne zauzimaju previše prostora. Iako je konstrukcija visoka, ne umanjuje veličinu sobe, jer je okvir kreveta napravljen od tanke konstrukcije. Iznad glave zakačite sliku ili neki ukras kako soba ne bi izgledala previše prazna.
Autor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar