Šubarice smo pravili u vrijeme kada se nije imalo novca
za neke skuplje kolače jer smo skoro sve sastojke imali kod kuće. I
danas ih pravimo često jer su se nekako neraskidivo vezale za naše
praznike. Uvjek me pitaju kako dobijem čvrste i stabilne šubarice sa
tako dosta fila. Svi ih vjerovatno pravimo po istom ili sličnom receptu i
po meni je najvažnija čvrstina fila. Moje prve šubarice su bile
katastrofa i jedva su se dale oblikovati. Ove sada su neka druga priča.
:)
Sastojci
- Broj osoba:
- 10 osoba
-
Kora
-
8
jaja
-
250 gr
šećera
-
250 gr
brašna
-
4 kašike
vode
-
2 kašike
ulja
-
1/2 pak
prašak za pecivo
-
10 gr
kako prah
Fil
-
200 gr
brašna
-
400 gr
šećera
-
1 l
mlijeka
-
300 gr
maslaca
-
1
aroma ruma
-
Ukrašavanje
-
100 gr
kokosa
-
100 gr
mljevenih orasa
-
100 gr
čokolade za kuhanje
-
50 gr
maslaca
Priprema
-
1
Razdvojite bjelanca od žumanjaka.
Umutite bjelanke u čvrst snijeg te dodajte žumanjke.
- Dodajte vodu, ulje i šećer te dobro umutite sa mikserom.
- Pomješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah te dodajte sve zajedno u smjesu sa jajima.
- Umutite dok vam svi sastojci nisu dobro sjedinjeni.
-
2
Pripremite veliku tepsiju za
pečenje (kako mi kažemo od električnog šporeta) ili pecite koru dva puta
u tepsiji veličine 25 cm sa 35 cm.
- Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta zavisno od pećnice.
-
3
Za fil pomješajte šećer i brašno sa malo mlijeka te dobro umutite sa mikserom.
- Zagrijte ostatak mlijeka samo malo bez da bude previse toplo te dodajte smjesu sa šećerom i brašnom.
- Kuhajte dok vam se dobro ne zgusne između 8 i 10 minuta.
- Kada ste fil ukuhali ostavite da se ohladi uz konstantno mješanje.
-
4
Kada se fil ohladio umutite maslac i postepeno dodavajte skuhan fil u maslac.
- Mutite lagano i dodajte aromu ruma.
- Mješajte sa mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete pjenastu i čvrstu pjenastu masu.
-
5
Kada je kora pečena iskružite sa čašom na željenu veličinu te počnite da filujete šubarice.
- Filujte šubarice kao na videu sa dosta fila bez da ih pritišćete previse.
- Oblikujte fil lijepo te uvaljajte u kokos ili mljevene orase.
-
6
Pomješajte čokoladu i maslac te dodajte po kašikicu čokolade na šubaricu.
- Ostavite da odstoji bar 1 dan u frižideru pre posluživanja.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar