Ovo je jedna mala, otmena, prefinjena, ne previse slatka torta koja nikoga nije ostavila ravnodusnim. Vec godinama moji prijatelji za svoje rodjendane ili proslave traze bas nju, umesto poklona.
Sastojci
- Broj osoba:
-
Za oblogu torte, dno i stranice
-
200 gr
cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade
-
100 gr
sveze pecenih lesnika
-
120 gr
maslaca
-
Za ganas
-
150 gr
tamne cokolade za kuvanje do 40% kakao
-
75 ml
tecne pavlake za slag
-
Za moka krem
-
200 gr
tamne cokolade
-
60 gr
maslaca
-
2 kom
zumanca
-
170 ml
jake crne kafe ili espreso kafe
-
250 ml
slatke pavlake za slag cvrsto umucene
-
10 gr
zelatina, 1 kesica ili 5 listica
-
50 ml
tecne pavlake za slag
Priprema
- Težina:
-
U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
-
Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i sve dobro izmesite rukom.
-
U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je 26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan krug od hartije za pecenje velicine dna kalupa.Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.
-
Prvom polovinom smese oblozite dno kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom snazno utapkajte smesu.Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci vratiti na mesto.
Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je nemoguce to izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i resila problem.
-
Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frizider.
-
Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.
Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i bez zumanaca.Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi zgrudvao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je umuceni slag imao ukus na brasno.Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i teksture.Sada izvadite tortu iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete tortu staviti i u zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
-
Posle 1-2 sata izvadite tortu iz frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto sednem, stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto stegnuti mus. Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od toga koliko imate obloge za spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga podici a da na musu ne ostanu tragovi.
-
Kad ste oborili ivicu obloge na tortu, uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo oko cele torte, tako da vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup.Sada mozete otvoriti obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili bez njega , ali sa sve onom hartijom za pecenje koju smo stavili na dno kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja zaista to nisam nikad probala.
-
Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom po ovom receptu a uradjena je ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama.Liske su radjene od Menaz cokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske ruze, operete, dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom, cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se cokolada hladi prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u frizider.Pre nego sto ce te uzeti cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na siroj stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade. Uvek napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.
-
Tortu mozete dekorisati na bezbroj nacina, jako je laka za rad i dekorisanje. Ipak ne mogu da izdrzim a da ne kazem, i beskrajno je ukusna.
Posluživanje
Ja je sluzim uvek hladnu ali je iznesem iz frizidera 5-10 minuta ranije i bez ikakvih dodataka, u smislu voca, slaga, sladoleda.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar