U ovom receptu posebnu aromu daje mu
liker od kave, no ukoliko niste ljubitelj okusa kave u kolačima, dajte
mašti na volji i zamijenite ga Baileysom ili likerom od naranče, a ona
će se sasvim sigurno sjajno sljubiti s okusom tamane čokolade.
Potrebni sastojci:
50 g maslaca
225 g smrvljenih čokoladnih keksa (ukoliko ih nemate pri ruci, uzmite kekse koje inače koristite zacheesecake i dodajte im žlicu kakaa u prahu)
225 g tamne čokolade
400 g kremastog sira (sobne temperature)
100 g šećera
4 jaja
200 ml slatkog vrhnja
5 žlica likera od kave
225 g smrvljenih čokoladnih keksa (ukoliko ih nemate pri ruci, uzmite kekse koje inače koristite zacheesecake i dodajte im žlicu kakaa u prahu)
225 g tamne čokolade
400 g kremastog sira (sobne temperature)
100 g šećera
4 jaja
200 ml slatkog vrhnja
5 žlica likera od kave
Za preljev:
60 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
60 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
Priprema:
Namastite maslacem kalup za torte
promjera 23 centimetra. U posudi otopite maslac te dodajte smrvljene
kekse i pritisnite ih uz dno kalupa za pečenje donjom stranom žlice.
Stavite u hladnjak da se ohladi dok pripremate smjesu od sira.
Otopite čokoladu na pari. Zagrijte
pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Izmiješajte sir i šećer dok ne
dobijete pjenastu smjesu te dodajte jedno po jedno jaje neprestano
miješajući. Smanjite brzinu na mikseru (na najmanju) i polako dodajte
otopljenu čokoladu, slatko vrhnje te liker.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup s
podlogom od keksa i pecite oko 50 minuta. Znat ćete da je torta pečena
kad površina bude sjajna, a sredina malo tamnija i još uvijek drhtava,
poput želatine. Tankim nožem odvojite tortu od obruča i ostavite je u
kalupu da se ohladi.
Najbolje ju je ostaviti preko noći u
hladnjaku, a minimalno bi se trebala hladiti tri sata. Barem satvremena
prije serviranja prelijte je ganacheom. Po želji je ukrasite komadićima naribane čokolade
izvor: tportal.hr / korisno.net
0 komentari:
Objavi komentar