Po meni najbolja, najrumenija i najmirisnija pita sa
mesom koju sam ikad probala. Recept je star, prepisan iz mamine sveske
još dok sam išla u srednju školu. Probajte i nećete se pokajati.
Sastojci
-
500g
tankih kora
-
300g
mesa (mešanog)
-
3
glavice luka
-
2 dcl
mineralne vode
-
2 dcl
jogurta
-
1 dcl
ulja
-
4
jajeta
-
so, biber
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Sitno iseckati crni luk i pržiti ga
na ulju. Dodati mleveno meso i dobro upržiti. Začiniti solju i biberom.
-
2
Kore podeliti na 3 dela, a fil na
2 dela. Naizmenično složiti u podmazan pleh (veliki od rerne). Oštrim
nožem iseći na manje kocke.
-
3
Pomešati mineralnu vodu, jogurt i
ulje. Ovom mešavinom zaliti pitu. Pažljivo pomalo podizati parčiće da
mešavina svuda prodre. Ostaviti malo da se mešavina upije.
-
4
Mikserom umutiti jaja, pa zaliti
pitu. Ponovo kašičicom zadizati slojeve. Možete čak i malo protresti
pleh.
-
5
Pitu peći prvih 10 minuta na 250
C, a zatim pokriti folijom i peći još 20-25 minuta na 200C. Ne mora se
pokrivati kada se izvadi iz rerne jer će svakako biti mekana (sa strane i
odozdo će biti divno hrskava).
-
6
Ko ne voli meso može je napraviti
sa pečurkama. Potrebno je 400-500g pečuraka, jer imaju dosta tečnosti
tako da prženje traje duže a samim tim i kalo je veće. Neka vas ne buni
to što ide tako malo mesa. To je sasvim dovoljno da pita bude ukusna a
da ne bude teška. Naravno možete i povećati količinu mesa do 500g ako
volite da je zasitnija.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar