ponedjeljak, 21. rujna 2015.

STRUDEL-TORTA

Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka. Za mene najfinija torta od jabuka.
 Strudel-torta
Sastojci
Tijesto
200 grama brasna
30 grama secera
100 grama hladnog maslaca
1 jaje
1-2 zlice hladnog mlijeka / po potrebi
mrvica soli
Nadjev od jabuka
850 grama ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
1 limun sok i malo korice
60 grama secera / ili po ukusu
1 stangica cimeta
na vrh noza klincica u prahu
3 vrecice caja od sipka
1 vrecica vanilije secera
40 grama skrobnog brasna
Preljev
4dl slatkog vrhnja
3 jaja
60 grama secera / ili po ukusu
1 ravna zlica pudinga od vanilije
1 vrecica vanilije secera
i jos
2 zlice psenicne krupice / za posipanje po tijestu

Priprema
Tijesto
1.
Pomijesati suhe sastojke.
2.
Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
3.
Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
4.
Staviti na hladno pola sata.
Nadjev od jabuka
1.
Jabuke isjeckati na manje listice.
2.
Pomijesati sve sastojke osim skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju. Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
3.
Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
4.
Dodati u vrlo malo vode ( ili soka od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1 minutu ) prokuhati
Ostaviti na stranu da se ohladi. Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
Preljev
1.
Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
Zavrsni radovi
Na dno forme za tortu od 26 cm staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem. 
Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine obruca.
Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu, najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz ( kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila pazljivija.
Ugrijati pecnicu na 200 stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30 minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi. Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku. 
Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem.
1.
Dobar tek !!!

Posluživanje
13.9.2015
Napravila sam neke male izmjene: dodala sam oko 1kg jabuka. Prvo sam na malo maslaca karamelizirala secer, dodala jabuke, dodala malo soka od jabuka i na kraju cijeli puding od vanilije. Ostavila sam ju i malo duze u pecnici, ali sam nakon 45 minuta smanjila pecnicu na 150,a kad je bila pecena, ostala je jos oko 20 minuta u pecnici. 
Izvor: coolinarika.com   (unikatica)

0 komentari:

Objavi komentar