subota, 26. rujna 2015.

6 NAČINA DA PSIHOLOŠKI OJAČATE KADA VAM JE NAJPOTREBNIJE

Kada stres i svakodnevni problemi s kojima se suočavamo počnu da uzimaju svoj danak, postoje male stvari koje možemo uraditi, a koje nam omoguću da napravimo pauzu i poboljšamo naše cjelokupno blagostanje. Sledeće prakse podupiru naučna istraživanja, a mogu vam pomoći da se veoma brzo osjećate bolje.

Izrazite zahvalnost. Istraživanja pokazuju da izražavanje zahvalnosti zbog onoga što imate ili nekome ko je nešto uradio za vas ima veoma pozitivan uticaj na vaše mentalno blagostanje. Zahvalnost ne samo da će učiniti da se osjećate bolje i optimističnije već će povećati i osjećaj empatite, a ako je izražena prijatelju ili članu porodice, učiniće da se i oni osjećaju bolje.
Smijte se. Obično se kaže da je smijeh lijek koji vam trenutno može pomoći da se osjećate bolje. Smijeh može povećati nivo energije i teško da ćete osjećati stres dok se smijete. Čak i osmijeh može imati efekta.
Napravite pauzu. Odmaranje od svakodnevnih briga (vježbanje, čitanje knjige, slušanje muzike, odlazak u kupovinu, odlazak na produženi vikend i slično) može vam pomoći da eliminišite stres. Ključni element je da zaista “napravite pauzu”, a ne da sjedite i razmišljate o stvarima koje trebate obaviti i načinima na koje ih trebate obaviti.
Posjetite nekoga kome ste potrebni. Biti podrška prijateljima i, uopšteno, osobama do kojih vam je stalo kada se ne osjećaju najbolje (bolest, lični problemi i slično) ne samo da će njima biti od pomoći već će poboljšati i vaše blagostanje, kako kroz zajedničko druženje tako i kroz spoznaju da ste uz nekoga ko prolazi kroz težak period.
Provodite kvalitetno vrijeme sa onima koji su vam najvažniji. Ništa nije tako korisno kao kvalitetno provedeno vrijeme sa nekim koga volite. Bilo da je to romantična večera sa partnerom, odlazak u bioskop sa djecom, prisjećanje srećnih trenutaka sa porodicom ili druženje sa prijateljicom, ove intenzivne, fokusirane interakcije dovode do stvaranja pozitivnih uspomena koje će vam ubuduće pomoći da prebrodite teške trenutke.
Volontirajte ili pomozite nekome. Veliki broj ljudi uključen je u volonterski rad jednostavno zbog toga što se osjećaju dobro kada znaju da pomažu nekome. Dakle, potražite već danas organizacije koje primaju volontere i uključite se i vi. Osjećaćete se bolje, 100%.
Izvor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar