Niko nije bio sretniji od mene kada su mi djeca konacno pocela ovo ljeto da jedu tikvice.Ovo je jos jedan od starinskih recepata moje mame,sjecam se kada sam bila manja nisam bila neki ljubitelj tikvica i moja mama bi ih ovako pripremila i ja sam ih nekim cudom ovako pripremljene uvije pojela u slast :-)
Sastojci
5-6 tikvica
4 jajeta
9 kasika brasna
2 male kasike praska za pecivo
2 male kasike soli
1 mala aksika Vegete
1/4 male kasike bibera
1/2 male kasike bijelog luka u prahu
1/2 solje ulja(solja 250 ml)
1 solja jogurta
1 solja ribanog sira po zelji
I jos
4 kasike krusnih mrvica
oko 2 kasike maslaca sobne temperature
Priprema
1.
Tikvice oprati ,oguliti i izribati na krupni ribez.
Staviti ih u cjediljku,posoliti i ostaviti da odstoje desetak minuta.
2.
U zdjeli pomijesati sve navedene sastojke,zatim dodati tikvice koje ste prethodno ocijedili i sve pomijesati.
3.
Dublju tepsiju premazati maslacem i posuti krusnim mrvicama.
Istresti pripremljenu smjesu u tepsiju i po zelji posuti sa malo krusnih mrvica.
4.
Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 210 stepeni 45 minuta ili dok fino ne porumeni.
5.
Peceno,ostaviti petnaestak minuta da se malo ohladi prije sluzenja.
Izvor: coolinarika.com (ARI26)
0 komentari:
Objavi komentar