petak, 25. rujna 2015.

ČOKO MOUSSE TORTA


Sastojci
Za kremu:
1 štapić vanilije
500 ml slatkog vrhnja
150 g čokolade (65% kakaa)
Za biskvit:
5 žumanjaka
100 g šećera
100 g čokolade (65% kakaa)
50 g maslaca
120 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
50 g lješnjaka ili badema
5 bjelanjaka
prstohvat soli
50 g šećera
100 ml likera Baileys
Za ukrašavanje:
150 g čokoladnih strugotina

Priprema
Za kremu:
1.
Štapić vanilije prerežite po pola, ostružite sjemenke vanilije, sve dodajte u slatko vrhnje i kuhajte dok se vrhnje dobro ugrije, ali ne i da prokuha.
2.
Čokoladu natrgajte na kockice, po njoj prelijte zagrijano vrhnje, pa sve dobro promiješajte da se čokolada otopi. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
Za biskvit:
1.
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mu na pari otopljenu čokoladu s maslacem, a potom umiješajte brašno s mljevenim lješnjacima.
2.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, pa im postupno dodajte šećer uz neprekidno miješanje.
3.
Pripremljene bjelanjke lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka, istresite u kalup za torte (Ø 24-26 cm) obložen papirom za pečenje.
4.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta.
5.
Pečeni biskvit ostavite u kalupu još 10 minuta da se ohladi. Kalup potom skinite, biskvit ohladite do kraja pa ga narežite na tri dijela.
6.
Iz vrhnja s čokoladom izvadite štapić vanilije, a zatim ga istucite u čvrstu kremu.
7.
Svaku koru biskvita poprskajte likerom i premažite kremom.
8.
Tortu izvana premažite preostalom kremom i pospite čokoladnim strugotinama ili kakaom u prahu.
Posluživanje
Tortu narežite na ploške i poslužite uz tučeno vrhnje.
Savjet
Ako vam krema nije dovoljno slatka, dodajte joj žlicu šećera u prahu.
Napomena
Ja nisam koristila toliko čokolade za dekoraciju, a tko hoće može slobodno, to je po originalnom receptu. 

Baileys nisam imala pa sam skuhala izmišljeni baileys :) uzela sam 1 kašikicu punu šećera, istopila sam prvo u to dodala 1 dl mlijeka, prokuhala i kada se ohladilo dodala malo ruma, a može i konjak. Odlično je i za piti ovako :) baš finooo.
Izvor: coolinarika.com   (lp-l-t-mama)

0 komentari:

Objavi komentar