Kod mene pred-bajramsko isprobavanje turskih delicija! Jako lijep i dekorativan nacin serviranja kadaifa.
Sastojci
250gr. kadaifa
200gr maslaca
malo oraha,ljesnjaka
Agda
1 1/2 velika solja secera
2 solje vode
par kapi limuna
Priprema
1.
Maslac istopite na laganoj vatri.
U vecu zdjelu istresite kadaif i usitnite ga rukama,prelite ga sa istopljenim maslacem i mjesajte rukama da kadaif malo omeksa i povuce masnoce.
Orahe samo malo sameljite da ima i krupniji komada,mozete ih i isjeckati.
Oraha treba sasvim malo mozda 100-njak grama jer ide po jedna kasika za svaku soljicu.
Zagrite rernu na 175°C.
U manju soljicu za kafu stavite do pola solje kadaifa malo pritisnite rukama pa dodajte po kasiku sjeckanih oraha,napunite ostatak solje kadaifom i ponovo dobro pritisnite.
Izvrnite kadaif na pleh,ponovite sa ostatkom kadaifa i oraha.
Pecite u rerni oko 20-tak min.dok fino ne porumene.
Pazite a ne izgore,ako vidite da jako brzo tamne smanjite malo temp.
Dok se peku pripremite agdu,kuhajte je 10-tak min od momenta kad provri.
Samo malo prohladite agdu i kadaif,pa vecom kasikom polijevajte preko svake kugle kadaifa dok ne utrosite svu agdu.
Mozete umutiti 250 ml.slatkog vrhnja pa ukrasiti kadaif(preporucujem jel tako dobro "pase")
Ako kojim slucajem koristite svjezi kadaif,koji ja nisam nigdje nasla,ne morate ga posipati istopljenim maslacem da omeksa,jer je vec mekan,samo ga prije pecenja pospite sa po jednom kasikom preko svake kugle.
Izvor: coolinarika.com (JELAH)
0 komentari:
Objavi komentar