Pikantno i fino!
Sastojci
600 g * plavog patlidžana
500 g * mladog sira
3-4 čena belog luka
1 kašika senfa
so
Priprema
Napomena: količine patlidžana i sira mogu prilično da variraju u zavisnosti od vrste sira i načina pripreme patlidžana. Patlidžan pečen u rerni će više usahnuti ali će biti ukusniji i manje gorak. Patlidžan očišćen i “kuvan” u mikrotalasnoj će biti svetliji, sa više tečnosti i malo više gorčine, ali se spremi začas.
1.
Patlidžan oguliti, iseci na kocke, pa skuvati u poklopljenom vatrostalnom sudu u mikrotalasnoj, 5 minuta na 600W. Ili klasično ispeći u rerni, zguliti sa kore, ocediti od vode. Ispasirati patlidžan štap-mikserom.
2.
Mladi sir najpre izgnječiti viljuškom pa i njega ispasirati. Dodati patlidžanu i zajedno izmiksati.
3.
Dodati sitno seckan beli luk i senf. Posoliti po ukusu – ja sam stavila 1-1.5 kašičicu soli jer je sir bio skoro potpuno neslan.
4.
Od ove mere se dobije otprilike jedna velika tegla paštete. Odlična je kao namaz za hleb ili za Naletove tortilje sa kvascem. Slika.
5.
Druga tura paštete, radjena za Cool susret u Nišu. Odnos patlidžan – sir je bio dosta drugačiji, 1.5 kg patlidžana, ali ispečenog u rerni, i 0.5 kg sitnog homoljskog sira (jak, slan, punomasan…).
Izvor: coolinarika.com (mamajac)
0 komentari:
Objavi komentar