Naša omiljena marmelada... ima puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno posla oko nje, ali rezultat je neprocjenjiv okus i miris šipka .
Sastojci
Za marmeladu
3 kg šipka
1 kg šećera
Potrebno za pripremu
1 veeeliki lonac ili 2. manja
nekoliko pari jednokratnih rukavica
1 veća cjediljka sa mini rupicama kao za cjediti juhu
1 posuda za marmeladu na kojoj će biti cjediljka
1 posuda za otpadke
1 velika žica za snjeg
1 veliki lonac za ukuhavanje marmelade
Priprema
1.
Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dvije manje posude te zalijte sa toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga sa kuhačom pritisnete da bude mekan. Po potrebi doljevajte vode ako vam tjekom kuhanja razina vode ispari.
2.
Kad je kuhan, ostavite ga malo da stane... nekih 30 minuta pa ga počnite kroz sito pasirati.
Šipak komplet sa tekućinom u kojoj se kuhao, stavite sa šefljom... malo više od pola šeflje... pa ga rasmuljajte rukom ( stavite na ruku rukavicu). Pasirajte ga toliko dugo dok god osjetite i vidite "meso" od šipka... po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao da vam bude lakše za pasiranje i da se čim više dobije marmelade.
3.
Tako radite dok se sav šipak ne utroši.
Marmeladu sipajte u veliku posudu u kojoj ćete ju i kuhati, zatim u nju stavite 1 kg. šećera i LAGANO počnite zakuhavati CIJELO vrijeme mješajući žicom za snjeg... Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je marmelada gusta sama po sebi, sa dodatkom šećera jako lako zagori što se meni znalo desiti... Znači STALNO ju mješajte i držite na LAGANOJ vatre... Tako kuhajte sljedeća pola sata pa napravite probu da li je dovoljno ukuhao , ako ne samo dalje ukuhavajte ... za nekoliko minuta bit će vam gotov.
4.
U međuvremenu teglice sterilizirajte u pećnici tako da ih operete, posušite i stavite u hladnu pećnicu, pa pećnicu stavite da se zagrije na 100°C.
Gotovu marmeladu sipajte u vruče teglice i odmah zatvarajte i tako ostavite da se ohlade...
5.
I to je to... Nije problem kad se ufurate :)))
I još... ako imate više šipka kao ja... radije si podjelite na nekoliko tura po par dana razmaka ili
šipak možere i zamrznuti pa kad vas volja izvadite ga van da se malo odmrzne i sve dalje po receptu.
Izvor: coolinarika.com (annika7)
0 komentari:
Objavi komentar