Dobar krompir biće ukusan kako god ga pripremite, a pogotovo ako ga pripremite na poseban, a uz to i jednostavan način kao što je ovaj. Iskusniji u kuhinji vjerovatno i znaju za ovu ideju, ali ipak je vrijedi podijeliti.

Osim krompira, za ovaj recept vam trebaju kriške crvenog ili bijelog luka, začini po želji, maslac i maslinovo ulje. Glavna fora u ovom slučaju je tehnika sjeckanja krompira. Krompir treba iscjeckati na kriškice, od 3 do 4 milimetra tanke, ali tako da ih ne isjeckate skroz, nego milimetre do dna, kako bi sve kriške ostale u jednoj cjelini, tj. kako bi dobili nasjeckan cijeli krompir. Pogledajte na fotografiju i znaćete kako.



Priprema: Krompir dobro operite, zatim dobro posušite. Isjeckajte po instrukcijama iznad. Isjeckajte crveni ili bijeli luk na kriškice i stavite između krompir kriškica onoliko često koliko želite. Premažite krompire maslinovim uljem, zatim posolite i dodajte začine po želji. Na vrh krompira stavite kockice/kriškice putera koji će se otopiti tokom pečenja i dati dodatnu notu samom jelu.

Stavite u tepsiju, na masni papir za pečenje. Ubacite u već zagrijanu pećnicu na 200 stepeni i pecite 30 do 40 minuta, odnosno dok krompir ne postane mekan iznutra, a hrskav s vana. Sa začinima možete eksperimentisati, kao i sa povrćem. Možete dodati biber, kriškice mrkve, paprike … Krompir ne morate guliti, jer u kori je mnogo zdravlja, ali odaberite što pravilniji krompir, bez sumnjivih tragova na njemu. Naravno, možete ga i oguliti.
(A.S./Namirnice.ba)
0 komentari:
Objavi komentar