Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu. Zato oprez… ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.
Osnovni sastojci:
– 1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 supena kašika soli
– 1 dl ulja
– 4 dl jogurta (po izboru)
– 2,5 dl mleka
– 1 sveži kvasac
– 2 supene kašike šećera
– 2 cela jajeta
– 1 sa uškama najlon kesa
Priprema:
Kvasac, šećer, 2 kašike brašna i toplo mleko umešati.
Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.
Za to vreme, ostale sastojke pomešati.
Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.
Testo treba samo ujednačiti i ništa više. Ne treba da kisne, raste i tako to.
Ako se lepi za ruku, dodati još malo brašna.
Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.
Staviti u frižider.
Može da stoji tako i do nedelju dana.
Navodno može i u zamrzivač, ali ovo nije provereno.
Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.
Fil za slane kiflice:
– 500 gr sitnog kravljeg sira
– 300 gr kriška sira (podliveni sir)
– 2 belanceta
– 1 kafena kašičica soli
Izmešati i filovati.
Premaz:
– 2 žumanceta i 1 celo jaje
– 250 gr rastopljenog margarina
– Susam, kim, mak…
Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.
Sipati kafenu kašičicu margarina.
Posuti malo soli, pa susam ili slično.
Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:
500 gr samlevenih čvaraka
125 gr omekšanog margarina
2 belanceta
1 kašičica soli
po ukusu bibera
Izmešati navedene sastojke mikserom.
Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila, saviti.
Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila, saviti.
Još pola sata odmora, pa poslednje razvijanje i savijanje.
Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine, pa vaditi pogačice ili seći na kocke.
Poređati u pleh, premazati jajetom i peći 20 minuta.
Posluživanje:
Koristi se za:
– Slane kiflice.
– Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
– Za krofne.
– Kao podloga za picu.
– I za šta vam još padne na pamet
Izvor: Coolinarka.com / blog.neum-bih.com
utorak, 10. ožujka 2015.
Home »
Recepti za slana jela
,
Recepti za slatka jela
» RECEPT ZA NEVJEROVATNO TIJESTO: Dobro za sve vaše specijalitete!
0 komentari:
Objavi komentar