ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

MANTIJE



Tijesto:
600g brašna
so (po potrebi)
mlaka voda (po potrebi)
250g margarina
5 kašika ulja (za premazivanje)
Fil:
500g junećeg mljevenog mesa
2 srednje glavice crnog luka
so (po ukusu)
biber (po ukusu)
Preliv:
1dl jogurta
3/4 češnjaka bijelog luka
Postupak pripreme:
Brašno sipati u posudu, posoliti i uz postepeno dodavanje mlake vode,zamijestiti glatko tijesto.
Podijeliti na devet loptica. Rastopiti ulje i margarin i premazati loptice. Ostaviti ih najmanje 30 minuta da odstoje.
U međuvremenu napraviti smjesu za punjenje: dobro pomiješano mljeveno meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. U smjesu dodati malo masnoće, pa još jednom promiješati.

Punjenje:
Razvući (rastanjiti), jednu jufku preko cijelog stola, da bude tanka. Po ivicama poredati meso, pa ga fino urolati. Urolanu jufku isjeći na komade, to jest mantije. Veličina svake mantije treba da bude oko 3-4cm.
Pečenje:
Mantije poredati u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih pomastimo i peči u dobro zagrijanoj rerni ( 200+ stepeni), dok ne porumene. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave. Pečene mantije izvaditi iz pećnice i po želji preliti jogurtom u koji predhodno treba isjeckati 3-4 čehni bijelog luka. Prelivene mantije vratiti u pećnicu dok ne upiju preliv, do 10 minuta.
Izvor: namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar