četvrtak, 5. ožujka 2015.

MALI KUĆNI TRIKOVI KOJI ĆE VAM SIGURNO BITI OD VELIKE KORISTI

Često nas muče neprijatni mirisi u frižideru. Možda čaša mleka može da pomogne? A šta kada nešto zagori? Neki od nas vole i da kuvaju. Šta da radimo kada nemamo belance ili ne možemo da očistimo ribu?

  
Otklanjanje neugodnih mirisa u kuhinji:

Za osveženje prostorije nakon prženja ribe, u šerpu sipajte oko litar vode, dodajte malo cimeta ili bilo kog drugog začina čiji miris volite i pustite da prokuva. Smanjite temperaturu da polako isparava.
Ako ste frižider temeljno očistili a još uvek se osećaju pomešani mirisi hrane, ostavite šoljicu sa talogom od kafe par sati u frižideru. Kafu možete koristiti i za neutralisanje drugih mirisa.
Miris zagorelog mleka otklonićete ako ga izručite u čistu posudu pa ga pokrijete nakvašenom čistom krpom savijenom načetvoro.
Prilikom barenja ribe sipati malo mleka. Meso će postati belje, a nestaće i neprijatan miris koji se širi pri barenju ribe. Isti efekat se postiže kada se posuda prekrije krpom natopljenom u sirćetu, naravno mleko onda ne treba dodavati.
Kada se kuva kupus, po celom stanu se širi neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte šerpu u kojoj se kuva kupus čistom krpom natopljenom sirćetom.
Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga preručite u drugi sud i prekrijte vlažnom krpom. Posle deset minuta promenite krpu, upiće najveći deo mirisa zagorelog.
Ako se ulubi neka aluminijumska posuda sa grlićem, možete je ispraviti tako što u nju sipate suvi pasulj, pa vodu tako da se preliva, dobro zatvorite i ostavite dva – tri dana. Pasulj će nabubreti i posuda će se ispraviti. Taj pasulj se može kasnije koristiti za kuvanje.

Mali saveti za spremanje jela:

Belance ćete lako odvojiti od žumanca tako što ćete razbiti jaje iznad levka za tečnost. Belance će lako proći, dok će žumance ostati. Ako je jaje koje želite da skuvate napuklo, pospite to mesto limunovim sokom i stavite u hladnu vodu, u kojoj će se jaje kuvati. Kada želite da pohujete hranu, a nemate jaja, dobra zamena je i fino kukuruzno brašno. Ukoliko vam nedostaje jedno jaje da napravite kolač, nemojte očajavati, može se zameniti sa pola čaše mleka ili milerama u koji je dodata kašika sirćeta. Vašoj jetri to neće smetati. Za brzo i lako lupanje snega u belance dodajte nekoliko kapi limuna.
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.
Ukoliko ne želite da vam se pečenje osuši, ostavite tanjir sa pečenjem iznad lonca sa kipućom vodom ili u toplu rernu u kojoj je meso stavite lonac sa toplom vodom.
Ribu ćete lakše očistiti ako je namažete solju. Ribu ćete mnogo lakše očistiti ako je prvo spustite pola minuta u kipuću vodu. Krljušt će se posle toga skidati bez problema. Sveža riba tone u vodu, a pokvarena pliva zbog gasova nastalih delovanjem mikroorganizama. Sveža riba se lakše čisti. Škrge sveže ribe su crvene, što su škrge svetlije, riba je bajatija. Riba moze ostati sveža dan-dva ako je uvaljate u krupnu so i uvijete u suvu krpu pa stavite u frižder. Jela od ribe i sosove ne bi trebalo podgrevati. Morska riba se pri kuvanju stavlja u hladnu vodu a rečna u kipuću.
Ukoliko pravite neslano jelo, u vodu u kojoj kuvate dodajte malo šećera u prahu, čime ćete izbeći bljutavost.
Ako vam klizi činija dok mutite nešto, stavite je na komad vlažne krpe.
Sosovi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuvanja doda malo maslaca.
Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tada luk neće iritirati oči. Nikako ne smete čuvati crni luk “za sutra” jer oksidira i postaje otrovan.
Ako ste presolili jelo dodati na vrh noža sode bikarbone. U presoljenu čorbu dodati 4 oljuštena i isečena krompira. Ukoliko je pečenje preslano uzeti kuhinjsku čistu krpu, pokvasiti je, ocediti i nekoliko puta uviti preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.
Kada zamrzavate jagode, poređajte ih na posluzavnik i ostavite u frižideru 3 sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se neće zalepiti jedna za drugu.
Ako lisnato testo treba na krajevima da se odigne, žumancetom premažite samo sredinu. Ako treba sredina da se diže, namažite samo krajeve.
Čaše su se usadile jedna u drugu – stavite ih u toplu vodu.
Jelo je prekipelo – ploču štednjaka pospite solju.
Ako vam se testo za palačinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte času piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna. Palačinke ce biti rastresitije i neće se lepiti.
Ceo limun najbolje se sačuva ako se izbriše i stavi u čistu i suvu teglu koja se poklopi tanjirićem u kome se nalazi malo vode. Svakih nekoliko dana limun i teglu iznutra izbrisati i promeniti vodu u tanjiriću. Ovako mogu stajati baš dugo i vrlo su sočni. Da biste iz limuna iscedili što više soka, prethodno ga malo zagrejte. Ako vam se ostavljen limun osuši i nabora, stavite ga u hladnu vodu pa ćete ga odmah osvežiti.
Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mešavinom malo mleka sa pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za špagete, dodajte mu kasiku – dve prezli, pa će biti gušći.
Sir neće biti vlažan u plastičnoj kutiji ako u nju stavite i dva sirova komada makarona, koji će upiti vlagu.
Zelena salata, ako je povenula, ostavite je 15-tak minuta u mlakoj vodi u koju dodate malo limunovog soka ili sirćeta.
Masline će u svom soku ostati sveže ako u teglu stavite komadić limuna i čvrsto zatvorite teglu.
Krompir i jabuke nemojte nikada držati zajedno, jer jabuke pospešuju zrenje krompira, pa tako brže propada.
Ako želite da znate da li je kvasac jos uvek dobar, ubacite komadić u čašu vruće vode – ako ispliva na površinu, slobodno ga upotrebite.
Izvor: brzikucnisavjeti.com

0 komentari:

Objavi komentar